Brutális balesetet okozott az embercsempész vármegyénkben, 12 évet kaphat!

Győr+ Fotó: Magyarország Ügyészsége
2024.05.22. 08:32

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 26 éves moldáv férfival szemben, aki 19 főt szállított autójával, mikor a rendőrök elől menekült és közben balesetet is okozott.

A vádirati tényállás szerint a 26 éves moldáv férfi 2023 augusztusában egy 9 személyes kisbusszal szállított 19 fő illegális bevándorlót az osztrák határ közelébe, Nagycenk térségében. Itt a rendőrök észlelték és meg akarták állítani, de a terhelt megpróbált elmenekülni, és eközben egy rendőrautónak is nekiütközött. A menekülés során a vádlott még az osztrák határt is átlépte, de a rendőrök megkülönböztető hang és fényjelzés használata mellett folytatták a követését, és az elkövető visszafordult Magyarország felé, és vissza is tért az országba.

Menekülése során végül a vádlott egy útszakaszon nem követte az út vonalvezetését, a jobb oldalon lehaladt a padkára és amikor innen vissza akart térni az úttestre elvesztette uralmát a jármű felett, átsodródott a szemközti sávba és nekiütközött a szemben, az útpadkára lehúzódó és megálló sértett hölgy által vezetett személygépkocsinak. Az ütközéstől mindkét jármű az út mellé csapódott és a terhelt által vezetett kisbusz a tetejére borult.

A baleset során a vétlen hölgy és két bevándorló súlyos sérüléseket szenvedett, hét migráns könnyű sérüléseket szenvedett. A terhelt is könnyebben sérült.

A baleset után a terhelt és a könnyebben sérült migránsok a járműből kiugrálva próbáltak elmenekülni, da helyszínen elfogták őket.

A letartóztatásban lévő vádlott ellen az ügyészség minősített embercsempészés bűntette és tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozása és segítségnyújtás elmulasztása miatt emelt vádat. Vele szemben 12 év szabadságvesztés is kiszabható.

Az érdemi döntést várhatóan a Soproni Járásbíróság fogja meghozni.

Forrás: Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség