Programajánló

Online térbe költöztek a kulturális programok


2020-11-19 - 2020-12-10
Előadás
ingyenes program
A munka a megfelelő óvintézkedések mellett folytatódik a győri kulturális intézményekben. Online előadásokkal, kiállításokkal, koncertekkel, programokkal készülnek a nézők kiszolgálására a társulatok, a kultúra területén dolgozók.
Hirdetés

A Győri Filharmonikus Zenekar a meghirdetett „Megtartva” évadának megfelelően készül a bérletes koncertekre, amelyeket online tartanak meg. A hangversenyeket előző nap rögzítik, majd a zenei felvételt a koncert meghirdetett időpontjában eljuttatják a hallgatósághoz. A Flesch Károly hangversenybérlet nyitókoncertjét Fúvósegyüttes címmel felvételről sugározza a Győr+ Rádió november 22-én 16 órától. A kamarakoncerten közreműködnek a Győri Filharmonikus Zenekar művészei Berkes Kálmán vezényletével és dr. Szabó Balázs zenetörténész ismertetőjével. Az online koncertek mindenki számára ingyenesek. A zenekar tagjai között igyekeznek csökkenteni a kockázatot, ezért a próbákon több szünetet tartanak, tartják egymás között az előírt távolságot. A vonósoknak kötelező a maszkviselés, valamint őket a fúvósoktól plexifal választja el a közös próbák, a koncertek alatt.

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér minden szolgáltatási helye és pontja zárva tart. Könyvkölcsönzésre úgy biztosít lehetőséget az intézmény, hogy a már beiratkozottak az online katalógusból kiválaszthatják a könyveket és azokat e-mailben (olvasoszolgalat@gyorikonyvtar.hu), vagy telefonon (96/516-676, 96/328-022) tudják félretetetni. A könyveket a Központi Könyvtár Felnőtt Olvasószolgálatának (Herman O. u. 22.) bejáratánál hétfőn, szerdán, csütörtökön és pénteken 9–18 óráig lehet átvenni. A meghirdetett rendezvények elmaradnak. A tervezett Novemberi Könyvnapok elnevezésű rendezvény programjai közül kettőt élőben közvetítenek a könyvtár Facebook-oldalán. November 26-án 17 órától a Hogy született Böjte Csaba füveskönyve? című könyvvel kapcsolatban lesz beszélgetés, november 28-án 18 órától pedig Mészáros Urbán Szabó Gábor: A győri regény című munkáját mutatják be. Az online közvetítés megtekintése ingyenes.

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállításai sem látogathatók. Az érdeklődők a múzeum honlapján (www.romer.hu), a közösségi oldalakon (Facebook, Instagram) kísérhetik figyelemmel a folyamatosan bővülő digitális tartalmakat. Így látható a Megyei Őszi Tárlat online megnyitója, és maga a tárlat is virtuálisan. Az ünnepre hangolódva készül egy babakiállítás Wiedra Berzsenyi Mónika Győr városának adományozott textilbaba-gyűjteményéből, melyet a Gyermekmúzeumban állítanak ki. Ez a tárlat is online, egy kisfilm formájában lesz elérhető. A múzeumi munka ezekben a hetekben is gőzerővel folyik, többek között a teljes múzeumi gyűjtemény digitalizálása, nyilvántartási rendszerbe rendezése zajlik. Az intézmény jövőre tervezi online formában mindenki számára elérhetővé tenni a már digitalizált múzeumi tárgyak gyűjteményét.

A Vaskakas Bábszínház művészei a Mikulásra készülnek. Köztudott, hogy minden télen a Vaskakasban száll meg a Mikulás, a számára kiépített Mikulás-házban. Az építkezés folyik, a Vaskakas épülete kívül-belül hamarosan egy elvarázsolt mesepalotává változik át. Az idén egy „szabadtéri” helyszínt is létrehoznak a vaskakasosok, a Mikulás téli kertjét. A győri gyerekek ha másképp nem, majd az online térben tekinthetik meg a nyalókaültetvényt, a mikulásvirág-ágyást, és a mindent termő fát. A bábszínház társulata nagy titkok leleplezésére is készül A Mikulás új szánja című előadás próbái során, melyek jelenleg is zajlanak. A produkciót december 6-án 11 órai kezdettel tekinthetik meg a gyerekek a Vaskakas Bábszínház Youtube-csatornáján. A Győr+ Rádió kezdeményezésére hangjátékot készítenek a művészek a Kismalac és a farkasok című előadásból, melyet a Győr+ Rádió sugározni fog.

A Generációk Háza tematikus heteket tervez, változatos online tartalmakkal, kézműves videókkal, alkotói felhívásokkal. A ,,Télen is Zölden! – Ökokarácsony a Generációk Házával” programsorozatban sok ,,újrahasznos” ötlettel várják a családokat az online térben. Hétfőnként „Nézelődj, készülődj!” – ünnepi dekorációs ötleteket kaphatnak az érdeklődők, keddenként ,,Ha kedd, akkor kézműveskedj”, amikor a kreatív videók segítségével a karácsonyhoz kapcsolódóan adnak kézműves ötleteket. Szerdánként ,,Csomagoljunk pikk-pakk” – ünnepi ajándékcsomagolási ötleteket kaphatnak a nézelődők. Csütörtökönként ,,Légy te is alkotó!” címmel a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó képes illusztrációkat, saját verseket és meséket várnak a szervezők. Péntekenként a Mesebeli Téli Győr – Télen is Zölden alkotó pályázatra beérkezett munkákat követhetik nyomon a látogatók. Szombatonként Füzi Rozi előadásában hallgathatnak téli meséket a gyerekek, vasárnaponként ,,Kisült-e már?” címmel indítanak rovatot, amelyben egyszerűbb ünnepi szendvicsek, sütik, kreatív finomságok elkészítéséhez adnak ötleteket, recepteket a Generációk Háza munkatársai.

A Győri Nemzeti Színház is az online térben fog találkozni a nézőivel. Két lehetőség van arra, hogy az előadások eljussanak a nagyérdeműhöz: az élő live streaming vagy a felvételről történő video on demand szolgáltatás. Ezeknek a jogi és technikai feltételeinek megteremtésén dolgoznak a színház szakemberei.

A pontos menetrend kialakítása folyamatban van. Azt szeretnék, hogy minél szélesebb repertoárból választhassanak a nézők. A színészek jelenleg két produkción dolgoznak, zajlanak a Liliomfi és a Tom Sawyer kalandjainak próbái.

Kapcsolódó témák: #Győr |#Kultúra |#online program |
Hirdetés
további programok
2020-11-30 - 2020-12-27

Advent a Vaskakasban

Színház

Karácsonyfagömb ajándékba.

részletek
2020-12-06

A Mikulás új szánja

Színház

Online premier.

részletek