Óévbúcsúztató ostorcsergetést tartanak Pápán


2022-12-31
ingyenes program
Az év utolsó napján a Hétcsillag Kultúrális és Sport Egyesület régi hagyományt elevenít fel 13. alkalommal a barokk városban.
Hirdetés

Pápán 25 fő fogja csergetni ostorát. Az ostorpattogtatók, egyesületi és népviseletes öltözetben elevenítik fel a régi hagyományt. Az esemény 12 óra 40 perckor kezdődik, a menet a Március 15. téri református templom elől indul majd a Főtérre.

“Az ostorcsattogtatással elűznek minden rossz és ártó gondolatot. A karikás ostor fontos jelképe a magyar kultúrának, régebben pedig a jeles napok alkalmával hagyománynak számított az ostorral való csattogtatás, virtuskodás, tiszteletadás. Ez az utcák és a terek spirituális megtisztítását szolgálta. Az ilyen alkalmak közé tartozott szilveszter napja is, amikor a fiatalok ostorral hangosan pattogtatva vonultak végig az utcákon, biztosítva az egyensúly helyreállítását a föld és az ég között” – mondta el Pintér Péter főszervező.

Illusztráció: Pixabay

Kapcsolódó témák: #hagyomány |#pápa |#újév |
további programok
2023-06-11

Kiállítás zárórendezvény: Tolnay Imre – A lélek gesztusa és geometriája

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum tisztelettel hív minden érdeklődőt 2023. június 11-én 17 órára Tolnay Imre - A lélek gesztusa és geometriája című kiállítás zárórendezvényére.

részletek
2023-06-05

Dohányosok egészségi szűrőprogramja

Az egészségkárosodások korai felismerése érdekében, a kiserek védelméért aktív korú dohányosok részére tartanak szűrőprogramot június 5-én, hétfőn 14-17 óráig a Szent Imre úti Rendelőintézetben a Győri járás lakosainak.

részletek