NFI FilmKlub a Széchenyi István Egyetem hallgatóinak


2024-04-16
ingyenes program
Rendhagyó mozizással várja az érdeklődőket a győri Széchenyi István Egyetem lassan három éve működő NFI Filmklubja április 16-án, kedden 17 órakor. A zsinórban három olimpiai bajnoki címet szerzett vízilabda-válogatottról szóló „A nemzet aranyai” című dokumentumfilm vetítésén a szereplők közül dr. Steinmetz Barna és Gergely István lesznek a meghívott vendégek a Menedzsment Campus MC-001-es termében.
Hirdetés

A jövőbemutató szakmai és tudományos munka mellett a Széchenyi-egyetem fontosnak tartja, hogy sokszínű programokkal támogassa a hallgatói életet, amelynek legnagyobb eseménye minden tavasszal a SZEN, vagyis a Széchenyi Egyetemi Napok. Az egy héten át tartó „fesztivál” alatt számos szabadidős, kulturális és sportprogram közül választhatnak az itt tanulók. A SZEN részeként rendezik meg az NFI FilmKlub következő és egyben eddigi legkülönlegesebb alkalmát.

„2021 szeptemberében indult egyetemünkön a filmklub, amikor a Nemzeti Filmintézet (NFI) megkeresett bennünket azzal, hogy egy országos egyetemi mozihálózatot szeretne létrehozni. A filmklubok újraindításával a klasszikus közösségi filmnézés élményét kívánták visszahozni az egyetemisták kulturális életébe” – mondta el Scheck Gergő, a Széchenyi-egyetem NFI FilmKlubjának vezetője.

A filmklub során a hallgatók megismerkedhetnek klasszikus magyar alkotásokkal – mint a Kontroll, a Macskafogó vagy a Hyppolit, a lakáj –, amelyek mellett egyre több friss magyar mozifilm kerül be a kínálatba.

„A Macskafogóhoz hasonló régi klasszikusokat igyekszünk rendszeresen, legalább évente bevenni a programok közé, hiszen az ilyen örökzöld filmek mindig érdeklik a hallgatókat. Az elmúlt években készült mozisikerekkel pedig újabb nézőket tudunk bevonzani. Korábban például a Blokád című 2022-es életrajzi drámát tűztük műsorra, de vetítettük az Együtt kezdtük című generációs filmvígjátékot is, ami szintén egy újabb alkotás” – fejtette ki Scheck Gergő.

A soron következő alkalommal, április 16-án egy olyan dokumentumfilmet nézhetnek meg az érdeklődők, amely Zákonyi S. Tamás rendezésében a magyar férfi vízilabda-válogatott útját mutatja be 1997 és 2008 között. A nemzet aranyai vetítése rendhagyó lesz a Széchenyi-egyetem NFI Filmklubjának életében, hiszen most először érkeznek vendégelőadók két, a filmben szereplő olimpikon, dr. Steinmetz Barna és Gergely István személyében.

A szervezők igyekeznek egyre színesebbé tenni a programsorozatot. Scheck Gergő elmondta: „Szeretnénk a jövőben minél több alkalommal meghívni olyan vendégeket, akik kapcsolódnak az adott produkcióhoz, legyen az rendező vagy színész, hogy minél érdekesebb és teljesebb kulturális élményt nyújthassunk a hallgatóknak, ezzel is népszerűsítve az NFI FilmKlubot.”

A nemzet aranyai filmvetítés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni a következő linken lehet: munkatars.sze.hu/a-nemzet-aranyai-regisztracio.

Szöveg és fotó: SZE

Kapcsolódó témák: #film |
további programok
2024-05-21 - 2024-05-31

ASzakkör Kapuváron

Szakmai műhelynapot és a vármegyei szakkörök kiállítását rendezik meg Kapuváron a Rábaközi Művelődési Központ, Városi Könyvtár és Muzeális Kiállítóhely aulájában.

részletek
2024-05-23

Heinczinger Mika lemezbemutató Győrben

A friss Kossuth-díjas Misztrál zenekar alapító tagja ingyenes koncertet ad Győrben május 23-án.

részletek