WHO: többmillió ukrán életét fenyegeti a tél

MTI Fotó: Pixabay
2022.11.22. 07:18

Többmillió ukrán életét fenyegeti a tél az ország energetikai létesítményeit ért pusztító orosz támadások után - figyelmeztetett hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Hirdetés

Hans Kluge, az ENSZ szakosított egészségügyi szervezetének európai igazgatója újságírók előtt Kijevben emlékeztetett, hogy Ukrajna energetikai létesítményeinek a fele rongálódott meg vagy dőlt romba. “Ma tízmillió ember, a lakosság egynegyede van áram nélkül” – mondta.

“Ez a tél többmillió ember életét fenyegeti Ukrajnában” – hangsúlyozta. A mínusz 20 Celsius-fokos előrejelzések súlyos egészségügyi kockázatot jelentenek. “A hideg időjárás gyilkos lehet” – hívta fel a figyelmet Kluge, aki szerint “ez a tél a túlélés próbája lesz”.

Az ukrán energetikai létesítményekben okozott károk “máris pusztító hatást gyakoroltak az egészségügyi rendszerre és a lakosság egészségére” – tette hozzá Kluge.

Több százezer házban és lakásban, iskolában és kórházban nincsen fűtés.

Kluge elmondta, hogy a WHO az orosz invázió kezdete óta ukrajnai egészségügyi létesítmények elleni több mint 700 támadást jegyzett fel, amelyek szerinte a nemzetközi humanitárius jog “nyilvánvaló megsértését” jelentik.

Az igazgató szerint ez azt jelenti, hogy több száz kórház és egészségügyi intézmény fűtőolaj-, víz- és áramhiány miatt nem képes teljes üzemben működni. “Arra számítunk, hogy további két-három millió ember hagyja el otthonát meleget és biztonságot keresve” – tette hozzá.

“Ezek az emberek súlyos egészségügyi problémákkal kénytelenek szembenézni, így olyan légzőszervi megbetegedésekkel, mint a Covid-19-betegség, a tüdőgyulladás, az influenza, valamint a lakosság alacsony átoltottsága miatt a diftéria és a kanyaró” – ismertette Kluge.

Hozzátette, hogy mindez befolyással van az emberek mentális egészségére is. Mintegy tízmillió embert fenyegetnek olyan mentális zavarok, mint az akut stressz, a szorongás, a depresszió, a szerhasználat és a poszttraumás stressz okozta rendellenességek.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #egészségügy | #energiaellátás | #háború | #tél | #Ukrajna |