Hirdetés
Hazánkban elhunyt egy idős beteg, kilenc új fertőzöttet regisztráltak

WHO: nem biztos, hogy valaha is lesz tökéletesen hatékony vakcina

Illusztráció: Pixabay
MTI
2020.08.04. 09:37

A vakcinafejlesztéssel kapcsolatos nagy remények ellenére nem biztos, hogy valaha megtalálják a tökéletesen hatékony megoldást a koronavírus ellen - jelentette ki hétfőn Genfben Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

Hirdetés

Számos fejlesztés alatt álló oltóanyag van jelenleg a harmadik kísérleti fázisban, és azt reméljük, hogy több hatékony vakcina is elérhető lesz majd, amellyel megállíthatóvá válhat a koronavírus terjedése. Ugyanakkor pillanatnyilag még nincs meg a tökéletes megoldás, és nem kizárt, hogy olyat soha nem is találunk – fogalmazott a WHO vezetője.

9 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4553 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy 77 éves krónikus beteg, így az elhunytak száma 598 főre emelkedett, 3415-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 540 fő.

Hirdetés

Világszerte hétfő estére több mint 18,1 millió embert fertőzött meg a koronavírus, és több mint 690 ezren haltak bele a fertőzés okozta szövődményekbe a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint. A WHO-főigazgatója és Mike Ryan vészhelyzeti igazgató közösen arra szólította fel a világ valamennyi országát, hogy szigorúan tartassák be az egészségbiztonsági előírásokat, azaz a szájmaszk viselésére, a távolságtartásra és az alapos kézmosásra vonatkozó ajánlásokat, illetve végezzenek folyamatos tesztelést. Tedrosz szavai szerint a szájmaszk viselésének világszerte a szolidaritás jelképévé kellene válnia.

Olaszországban enyhén emelkedett a koronavírus okozta fertőzés halálos áldozatainak a száma az elmúlt 24 órában. Spanyolországban a múlt heti átlagnál kevesebben fertőződtek meg.

Olaszországban 12-en hunytak el a betegségben és szövődményeiben, a halálos áldozatok száma elérte a 35 ezer 166 főt. Az elmúlt egy napban 159 új fertőzöttet diagnosztizáltak, 41 személy állapota súlyos.

Spanyolországból 968 új fertőzöttet jelentettek hétfőn, szemben a múlt heti adatokkal, amikor három egymást követő napon ezer fölött járt a megbetegedettek száma. Az egészségügyi minisztérium összesítése szerint az országban 297 054 embert érintett eddig a járvány.

Nizzában kültéri maszkviselési kötelezettséget vezettek be hétfőn a koronavírus-járványra tekintettel, így reggel 10 óra és hajnali egy óra között szájmaszkot kell viselni a turisták körében közkedvelt város utcáin és strandjának közelében. Franciaország a járvány által egyik legsúlyosabban érintett európai ország, ahol eddig 225 ezer 198-an fertőződtek meg és a kór 30 ezer 268 ember életét követelte.

Óva intette a németeket Frank-Walter Steinmeier államfő hétfőn attól, hogy félvállról vegyék a koronavírus-járványt. Steinmeier úgy fogalmazott, hogy néhány ember felelőtlensége mindenki számára kockázatot jelent. “Ha most nem vagyunk különösen elővigyázatosak, akkor sok ember egészségét veszélybe sodorhatjuk” – figyelmeztetett. Múlt hét végén nagy felháborodást keltett Németországban, hogy egy berlini tömegtüntetésen – amelyet a járványellenes korlátozások ellen tartottak – a résztvevők tudatosan nem tartották be a távolságtartásra és a szájmaszk viselésére vonatkozó előírásokat. Németországban nagyjából 210 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és 9150 ember halt bele a Covid-19 szövődményeibe.

Portugáliában március közepe óta először fordult elő hétfőn, hogy nem jelentettek a koronavírus-járvánnyal összefüggő halálesetet. Az új igazolt fertőzöttek száma viszont 106-tal emelkedett 24 óra leforgása alatt. A járvány kezdete óta a halottak száma 1738-ra, a fertőzötteké 51 ezer fölé emelkedett.

Görögországban kötelező lesz maszkot viselni a szigetek közötti személyszállítást végző komphajók fedélzetén a koronavírus fertőzöttek számának hirtelen megemelkedése miatt elfogadott újabb szigorítások keretében. Görögországban eddig 4662 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 208-an hunytak el a járvány következtében.

Ciprus vasárnap jelentette be, hogy augusztus 6-tól kötelezővé fogja tenni a Görögországból érkezők tesztelését a koronavírusra.

Romániában az utóbbi két hét napi átlagánál kevesebb új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak hétfőn, ugyanakkor tovább emelkedett az intenzív terápiára szoruló súlyos betegek száma. Az utóbbi 24 órában újabb 823 embernél mutatták ki a koronavírust. A múlt csütörtökön feljegyzett negatív rekord (1356 új fertőzött) óta Romániában napról napra csökkent, hétfőn pedig 12 nap óta először esett ezer alá a napi esetszám. Romániában eddig 54 ezer embernél mutatták ki a koronavírust.

A korábbi napokhoz képest kevesebb, de így is csaknem ezer új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak vasárnap Ukrajnában, a járvány kezdete óta azonosítottak száma velük együtt meghaladta a 73 ezret. Így az igazolt fertőzöttek száma 990 új esettel 73 158-ra, az elhunytaké 13 újabb halálos áldozattal 1738-ra nőtt.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége szakmailag megalapozatlannak és átgondolatlannak tartja, hogy az ukrán egészségügyi hatóságok a vörös besorolású országok kategóriájába helyeztek olyan szomszédos országokat, mint Magyarország, Szlovákia és Lengyelország, ahol mind az Egészségügyi Világszervezet, mind más tekintélyes szakmai szervezetek szerint is jóval kedvezőbbek a járványügyi statisztikák, mint Ukrajnában.

Az orosz gyógyszeripart 2021-re havi több millió adag Covid-19-vakcinát fog gyártani – jelentette ki Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter. Az első orosz vakcina gyártása szeptemberben indulhat be. Az igazolt Covid-19-fertőzések száma 5394-gyel 856 264-re emelkedett az elmúlt egy nap alatt Oroszországban. A halálozások száma 79-cel 14 207-re nőtt.

Szerbiában vasárnapról hétfőre 25 882-ről 26 193-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Vasárnap nyolc újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 590-re nőtt.

Azerbajdzsánban szeptember 1-jéig meghosszabbították a koronavírus miatt bevezetett szigorú járványügyi korlátozásokat, immár Kazahsztán is naponta szolgáltat adatokat járványhelyzetéről.

Kapcsolódó témák: #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat