Hirdetés

Világnapok, amelyekről talán sokan nem tudnak

MTI
2019.10.15. 12:24

Az már nem okoz meglepetést, hogy szinte minden napra jut legalább egy világnap. De vajon azzal tisztában vagyunk, hogy miket ünneplünk október 15-én?

Hirdetés

A BÉBIGYÁSZ VILÁGNAPJA: E napon azokra a gyerekekre emlékeznek, akik halva születtek, vagy az egyéves kort sem élték meg. Magyarországon a Szemem Fénye Alapítvány 2006-tól dolgozik a gyógyíthatatlan gyerekek és családjaik életét megkönnyítő gyermekhospice szolgálat kiépítésén, gyermekhospice ház Pécsett és Törökbálinton működik.

Fotó: Marcali Gábor

A KÉZMOSÁS VILÁGNAPJA: 2008-tól rendezi több nemzetközi szervezet, köztük az UNICEF, melynek magyar bizottsága itthon igyekszik meghonosítani a világnapot. Az elsősorban iskolás gyermekeknek szóló programok a szappannal történő kézmosás fontosságára hívják fel a figyelmet, mert ez a leghatékonyabb és legolcsóbb módja a hasmenéses és akut légúti megbetegedések elkerülésének.

Hirdetés
Fotó: Pixabay

A LÁTÁSSÉRÜLTEK (A FEHÉR BOT) NEMZETKÖZI NAPJA: Az ENSZ 1969-ben döntött megrendezéséről, a cél a figyelem felhívása a vakok és gyengénlátók sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit, a társadalomba való beilleszkedésük útját. A világon a vakok száma 40-45 millióra tehető, Magyarországon mintegy 20 ezer vak és 45 ezer súlyosan látássérült ember él.

Fotó: Femina

AZ ÖLELÉS VILÁGNAPJA: Ez a dátum az ölelés nemzetközi napja, de országonként más-más időpontban tartják az ölelés helyi napját. Az ölelés fontos: azon túl, hogy kellemes, tudományosan bizonyított pozitív hatásai vannak. Fokozza agyunk endorfintermelését, így jó hatással van a hangulatra, az immunrendszer erősítésére, csillapítja a fájdalmat, oldja a stresszt, felpezsdíti a vérkeringést és önbizalmat ad.

Fotó: Pixabay

A VIDÉKI (FALUSI) NŐK VILÁGNAPJA: Az ENSZ Közgyűlés 2008-as határozata felismerve a vidéki nők nehéz helyzetét, ideértve a bennszülött nők, a mezőgazdaságban és vidékfejlesztésben tevékenykedők kritikus helyzetét, célul tűzte ki a vidéki szegénység felszámolását. A vidéki nők élete általában nehéz: egyéb teendőik mellett helyt kell állniuk a gazdaságok fenntartásában is. A Nők Világértekezlete Alapítvány (WWSF) 1997 óta szervez világszerte kampányokat a falusi nők megsegítésére.

Fotó: Pixabay

Egy győri évfordulóról is megemlékezhetünk október 15-én:
1924 október 15-én a Zollschan és Frankenstein Bőrdíszmű Rt. tulajdonosa nagyarányú építkezésbe kezdett a Csaba utcában.
Még több évfordulóért kattintson ide!

Kapcsolódó témák: #napi érdekes |
likeold
a fb oldalunkat