Hirdetés
Kertbarát

Végre itt a tavasz!

Nagykutasi Viktor
2021.04.04. 08:13

Az első lépés az, hogy ne megszokásból cselekedjünk, hanem nézzük meg, hogy milyen idő van, és milyen időre számíthatunk, gondolok itt az elmúlt évek márciusi havazásaira is.

Hirdetés

Nem szabad elkapkodni bizonyos munkákat, főleg a metszést vagy a fűfélék visszavágását, mert ilyen esetben egy korai munkavégzés akár a növény fagyását vagy teljes elpusztulását is okozhatja.
Tehát, ha az idő engedi, nincsenek erős fagyok, akkor vegyük elő a már előkészített, megélezett kerti szerszámainkat és kezdjük meg a dísznövények metszését, ami lehet akár alakra nyírás, formázás vagy éppen az idős részek eltávolítása.

A tavasszal virágzókat (pl. orgona, aranyvessző, téli jázmin) csak virágzás után nyírjuk vissza. Most kell visszavágni a díszfüveinket (pl. pampafű, lámpatisztítófű, kínai tollborzfű). Erre a legjobb, ha sövényvágó ollóval vagy géppel az összekötözött növényt egy mozdulattal levágjuk. Ha szaporítani szeretnénk őket, ezt most tőosztással megtehetjük.

Hirdetés
Illusztráció: Beledi Márta

A manapság divatos csüngő eperfát is érdemes megifjítani, az idős, fás, száraz részeket eltávolítani, hiszen a termést úgyis csak a fiatal hajtásokon hozza. A földig lelógó vesszőket legalább kétharmadára vágjuk vissza, így azokat a gombás fertőzések kevésbé támadják meg. A korallberkenye is meghálálja, ha visszavágjuk vagy alakra nyírjuk. Így hozza a legszebben a piros hajtásokat, melyekből bronzvörösre színesedő, bőrszerű, örökzöld levelei lesznek.

A hónap második felében a fűszernövényeket is visszavághatjuk. A rozmaringot is érdemes megifjítani, visszavágni vagy éppen alakra nyírni. A levendulát is vágjuk vissza. Mindaddig visszavágható, míg a fás részen látunk kis hajtásokat, így kompaktabb, dekoratívabb növényt kapunk.


Sok kertbarátnál látom, hogy amikor a gyümölcsös tavaszi lemosópermetezését végzi, a díszfákat, díszcserjéket is lepermetezi. Ez jó dolog, de csak ha lombtalan még, tehát rügypattanás előtt végezzük (rózsák, som, orgona, fagyal esetében), de ne permetezzük a lombos és tűlevelű örökzöldjeinket, mert ezek mind az olajra, mind a rézre érzékenyek lehetnek és akár a növény pusztulását is okozhatják.

Még nyugodtan ültethetünk konténeres, földlabdás dísznövényeket, legyenek azok cserjék vagy örökzöldek. A jól előkészített, azaz érett istállótrágyával vagy érett komposzttal feltöltött talajba ültessük őket. Ha nincs ezekből egyik sem, akkor szárított vagy granulált istállótrágyát vásároljunk a kertészeti boltokból. Ha szép az idő, a dézsában, kaspóban lévő kerti növényeinket is kezdjük el rendszeresen öntözni, sőt tápoldatot is biztosítsunk számukra.

Fotó: Kertbarát

Márciusban van már feladat a gyepünkkel is. Most kell a tavaszi gyepszellőztetést elvégezni, amit késes gyepszellőztető géppel vagy gyepszellőztető gereblyével tudunk elvégezni.

A gyepszellőztetést mindig csak egy irányból végezzük, a keresztirányú gyepszellőztetés tönkreteszi a zöldfelületet. Ha a gyepszellőztetést követően úgy látjuk, hogy kiritkult a fű, akkor ezeket a foltokat érdemes felülvetni jó minőségű, fajtaazonos fűmagkeverékkel. Ilyenkor a gyep táplálásával 3-4 hetet várjunk.

Ha nem végzünk felülvetést, már márciusban kijuttathatjuk a tavaszi indító gyeptrágyát. Ha száraz lesz a tavasz, már a hónap második felében kezdjük meg a gyep locsolását és persze a rendszeres nyírását, ami 5-7 naponkénti fűnyírást jelent. Ezt lehetőleg fűgyűjtős géppel végezzük, mert a vizes levágott fűszálak könnyen tönkretehetik (gombásítanak) az alattuk
lévő fűtöveket.

Kapcsolódó témák: #Kertbarát | #növényvédelem | #tavasz |
likeold
a fb oldalunkat