Hirdetés
Mi tehetünk a megelőzésért?

Védekezés a koronavírussal szemben

Fotó: Pixabay
Győr+
2020.01.29. 07:09

A gyakori kézmosás és a higiénés szabályok betartása pillanatnyilag az egyetlen védekezési mód a koronavírussal szemben – írta kedden közleményében a Semmelweis Egyetem.

Hirdetés

Prinz Gyula, a Semmelweis Egyetem infektológusa hangsúlyozta: Magyarországon jelenleg nem kell tartani a megbetegedéstől azoknak, akik a közelmúltban nem jártak Kínában, vagy a velük egy háztartásban élők nem utaztak a fertőzött országokba – áll a közleményben.

Az egyetem felkészült a koronavírussal érintett területről érkező hallgatók fogadására. A egyetemen mintegy négyszáz távol-keleti hallgató tanul, köztük ötvenkét kínai, akiknek a szorgalmi időszak megkezdése előtt ki kell tölteniük egy részletes kérdőívet, mely alapján eldönthető, mekkora a kockázata annak, hogy hordozhatja a vírust. Ha ez felmerül, de a hallgató tünet- és panaszmentes, kéthetes járványügyi megfigyelés alá vonja az egyetem, míg egy esetleges fertőzés tüneteinek jelentkezésekor az Egyesített Szent István és Szent László Kórházba szállíttatják a beteget.

Hirdetés

Azt írták: a betegség kezdeti tünetei nem különböznek a felső légúti vírusfertőzések, például az influenza tüneteitől.

Ha valakinél a hirtelen kialakuló, több napig tartó lázas állapot és a felső légúti panaszok mellett köhögés és nehézlégzés jelentkezik, valamint a közelmúltban ő vagy hozzátartozója járt a vírussal fertőzött országokban, az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban jelentkezhet.

Megjegyezték: a koronavírus nem új jelenség, egyes fajtáit már az 1960-as években kimutatták felső légúti tünetektől szenvedő betegeknél, nevüket pedig elektronmikroszkópos képükről kapták, mivel a naphoz hasonló koronával rendelkeznek. A kórokozó hat törzse fertőzheti meg az embert. A betegség általában gyakori, és az egyszerű megfázáshoz hasonló, felső és alsó légúti, esetleg bélrendszeri tünetekkel jár, az egészséges immunrendszer pedig gyorsan legyőzi.

A vírusok ellen nincs gyógyszer, nem alkalmazható ellene antibiotikum, a szakemberek jelenleg az oltóanyag kifejlesztésén dolgoznak – olvasható a Semmelweis Egyetem közleményében.

Az Egészségügyi Világszervezet hétfőn mérsékeltről magas szintűre módosította a tüdőgyulladással járó új koronavírus nemzetközi veszélyességét.

Forrás: hirado.hu

Kapcsolódó témák: #egészség |
likeold
a fb oldalunkat