Hirdetés

Változó kilátások az ingatlanpiacon

Farkas Mónika
2020.07.18. 17:45

Számos felsőoktatási intézmény a következő tanévtől kevesebb kollégiumi férőhelyet biztosít a diákoknak a járvány elleni védekezés miatt, ami viszont növelheti az igényt a kiadó lakások iránt.

Hirdetés

Közeledik a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése, sokan várják a július 23-ai dátumot. Az izgalmas, örömteli pillanatok mellett a szülők már most azon törhetik a fejüket, hogyan oldják meg gyermekeik lakhatását a választott egyetemi városban. Helyzetüket nehezíti, hogy számos felsőoktatási intézmény a következő tanévtől kevesebb kollégiumi férőhelyet biztosít a diákoknak a járvány elleni védekezés miatt, ami viszont növelheti az igényt a kiadó lakások iránt.

A bérleti díjak Győrött nyolc százalékkal mérséklődtek, Pécsett, Szegeden és Miskolcon stagnáltak, Debrecenben viszont nőttek a februári szintekhez képest.

Hirdetés

Egyelőre korai pontos előrejelzést mondani arra, hogy Budapesten és a vidéki egyetemvárosokban miként alakulnak a díjak a következő időszakban. A koronavírus-járvány hatásai miatt ugyanis bizonytalan a gazdasági helyzet, a munkanélküliség és a fizetések alakulása is. A home office jelenség, a digitális oktatás bevezetése a felsőoktatásba az albérlet árakra is kihatott” – fogalmazott Farkas Mónika kérdésére a  Győr+ Rádió Győr+ Este műsorában Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A bérbeadók leginkább azokra a diákokra számíthatnak ősztől, akik dolgoznak a tanulás mellett, függetlenül attól, hogy a megszokott, vagy a digitális formában indul majd számukra a képzés. A fővárosban például arra lehet számítani, hogy a korábbi évekhez képest olcsóbban juthatnak kiadó lakásokhoz a felsőoktatásba tartó fiatalok.

„A másik nagy átalakulás a rövid távú lakáskiadási piacról érkezett” – hívta fel a figyelmet a szakértő. A pandémia miatt a hazai nemzetközi turizmus szinte egyik hétről a másikra leállt. A koronavírus-járvány lényegében lenullázta a külföldi turisták számát, akik a legjelentősebb keresletet generálták az Airbnb platformon meghirdetett lakáskiadási piacon.


„A bérbeadók áttértek a hosszú távú lakáskiadásokra, ennek köszönhetően, az árak a fővárosban tíz százalékkal csökkentek. Érdemes tehát válogatni a bérlemények közül, a vírushelyzet nem kedvez a befektetési célú ingatlanvásárlásoknak.” Ehhez kapcsolódik, hogy az önkormányzatok már évekkel ezelőtt felvetették a rövid távú bérbeadási piac szabályozását. Bevezetnék a hibrid lakások fogalmát, a kiadások idejét 120 napban szabályozná a kormányzat. „A tanév alatt a diákok akár kedvezményesebb bérleti díjakon megkaphatják a lakásokat, annak fejében, hogy a nyári főszezonban a tulajdonos kiadja turistáknak ugyanazt a lakást. Azt, hogy ez a megoldás életképes-e, csak a részletszabályok megjelenése után lehet megmondani” – magyarázta a műsorban Balogh László.


A járvány várható második hulláma miatt, országszerte felerősödött a vásárlási igény a nyaralók iránt a Balatonnál, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál is. A magyar tenger északi partján található ingatlanok iránti kereslet májusban 22 százalékkal, júniusban pedig már 47 százalékkal haladta meg
az egy évvel korábbit.

Kapcsolódó témák: #Győr+ Este | #Győr+ Rádió | #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat