Hirdetés

Változatlanul alacsony az új fertőzöttek száma

Illusztráció: Shutterstock/angellodeco
Győr+
2020.05.27. 12:04

Az egész ország területén változatlanul alacsonyan tudjuk tartani az új igazolt fertőzöttek számát - fogalmazott Dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Hirdetés

Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a városi otthonteremtésről beszélt a sajtótájékoztatón: a kormány célja az új, elérhető árú ingatlanok építése, a munkahelyek megmentése. A kormány javasolja az Országgyűlésnek, hogy a barnamezős területeken biztosítsák a fejlesztések könnyebb, gyorsabb megvalósítását, és módosítsák az ÁFA-törvényt, ezeken a területeken a megvásárolható új lakások adója 27% helyett 5% legyen.

Az államtitkár elmondta, a kormány elindítja a rozsdaövezeti akciótervet is. Ezzel több kihívásra szeretnének megoldást találni: épüljenek új lakások Budapesten és a vidéki városokban, a jól elhelyezkedő rozsdaövezeteket alkalmassá téve a városba való visszakapcsolásra, illetve a munkahelyek teremtése, megmentése is céljaik között szerepel.

Hirdetés

Fürjes Balázs úgy fogalmazott, minden város akkor vonzó és versenyképes, ha elegendő elérhető árú, jó minőségű új lakást kínálnak a vásárlók számára. A rozsdaövezetek ma a városok számára problémát jelentenek, de azt szeretnék, ha ezekben a lehetőséget látnák.

Dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos a járványügyi adatokat ismertette, amelyek arányaikban keveset változtak az elmúlt huszonnégy órában. Elmondta, az egész ország területén változatlanul alacsonyan tudjuk tartani az új igazolt fertőzöttek számát: szerdára 22-vel nőtt, így összesen 3793 fertőzöttet tartunk nyilván. Az elhunytak száma 6-tal nőtt, így összesen 505-en vesztették életüket a járvány ideje alatt, akik igazoltan koronavírus-fertőzöttek voltak. A gyógyultak száma 1650 fő, az aktív fertőzötteké pedig 1432. Jelenleg 430 beteget ápolnak kórházban. Jó hír, hogy a fiatalkorúak és a kisgyermekek fertőzöttsége továbbra sem nő.

Dr. Müller Cecília hangsúlyozta, a KSH adatai is azt igazolták, hogy nem fordult elő többlethalálozás Magyarországon a járvány ideje alatt.

Az országos tisztifőorvos az új beutalási rendről is beszámolt. Ismertette, egy betegútra vonatkozó algoritmust is kidolgoztak, a járvány lecsengő szakaszára való tekintettel koncentrálják az ellátási szinteket, ezzel felszabadítva a helyeket más betegségben szenvedők részére. Egyfajta ellátási mechanizmust bocsátottak rendelkezésre, a koronavírusos betegeket és az egyéb betegségekkel küzdőket más-más módon kezelik. A gyermekellátásra kijelölték a Heim Pál gyermekkórházat, illetve a debreceni klinikát.

Arról is szó esett, hogy a WHO igazgatója kedden aggodalmát fejezte ki, hogy a világjárvány miatt számos egyéb betegség védőoltását nem kapják meg a gyermekek a megfelelő időpontban. Dr. Müller Cecília kiemelte: Magyarországon nincsen elmaradás ezen a területen, a kötelező védőoltásokat minden gyermek megkapta eddig, s ezután is.

A tisztifőorvos kitért arra is: a Nemzeti Népegészségügyi Központban egy új vizsgálati metódust fejlesztettek ki, amelynek lényege, hogy igyekszik követni a koronavírus jelenlétét a környezetünkben. A módszer beállítása sikeresen lezárult, jelenleg valós mintákkal végzik a kísérleteket. Így lehetőség van arra, hogy akár tünetmentes hordozók környezetében is felleljék a kórokozót. Különböző szennyvíztisztítókat keresnek fel a kutatók, s már sikerült is kimutatni a vírust.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta: a kormány szerdán is ülést tart, elemzi a jelenlegi helyzetet, s további döntéseket hoz, amelyekről a csütörtöki kormányinfón számolnak be.

Ismertette, szerdán megjelent a Magyar Közlönyben a Cseh és a Szlovák Köztársaságból történő határátlépés módosított szabályozása. Szerdától kezdve a cseh, a szlovák és a magyar állampolgárok legfeljebb 48 órára, azaz két napra szabadon utazhatnak egymás országába anélkül, hogy negatív koronavírustesztre lenne szükségük, illetve karanténba kellene vonulniuk.

A rendőr alezredes arról is beszélt: a hatósági házi karantént ellenőrző applikáció aktív felhasználóinak köre 952. Az elmúlt 24 órában 232 hatósági házi karantént rendeltek el, így jelenleg 11611-an vannak karanténban.

Kapcsolódó témák: #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat