Hirdetés
Babonák, hiedelmek

Újévi hagyományok

Győr+
2021.12.31. 17:27

Az év utolsó napjához és éjjeléhez, illetve január elsejéhez számos szokás és babona társul.

Hirdetés

A hagyományos ételek fogyasztása bőséget, szaporaságot, főleg anyagi gyarapodást varázsol. A lencse, a bab, vagy bármilyen apró szemes étel fogyasztása szerencsét hoz. Aki nem szereti a lencsét,  egyen babot, rizst, vagy kölest, és a biztonság kedvéért rakjon pár szem lencsét a zsebébe. A malac előre túrja a földet, vagyis „kitúrja a szerencsét”, sőt kunkori farkát meg is lehet markolni, így aztán garantálhatjuk a szerencsénket a következő évre. A lábasjószág, csirke, vagy tyúk fogyasztása azonban tilos, mert az hátrafelé rúg, elkaparja a szerencsénket. A pulyka is kerülendő ilyenkor, mert haragot hoz a néphiedelem szerint. Szeljünk meg egy egész kenyeret, hogy egész évben legyen kenyér a családban!

Tilos a mosás, teregetés, mert az valaki halálát hozza. Tilos levinni a szemetet, mert kiöntjük vele a szerencsét a házból. 

Hirdetés

Ezen a napon nem szabad orvost hívni, orvoshoz menni, mert akkor betegséggel töltjük majd a következő évet. A szilveszter éjjelén megfájduló fog valaminek a halogatását jelöli, amit már nem szabad tovább görgetnünk az újesztendőben.

Újév napján ne vigyünk ki semmit a házból, mert “elszáll a tehén haszna”.  A hallal is jobb óvatosnak lenni, mivel folyó menti vidékeken szerencsét hoz (ahány pikkely, annyi pénz), másutt viszont baljós állat, hiszen elúszik vele a szerencse. A gazdagságot többféle rétessel lehet hosszúra nyújtani. A Dunántúl egyes részein úgynevezett tollaspogácsát sütöttek: a pogácsák közül előre kijelölték, melyik családtaghoz tartoznak, és egy-egy tollat szúrtak beléjük, majd a tollak sütés alatti sorsából következtettek az emberek sorsára. Akinek a tolla megégett, az már nem érte meg a következő tollaspogácsa-sütést.

Az újév első napján igyekeztek tartózkodni a veszekedéstől, házi viszálykodástól – a babona úgy tartja: amit az év első napján teszel, azt teszed majd egész évben.  

Szerencsét hoz, ha megtöltjük a kávétartót, cukortartót, sótartót, bors tartót, lisztes edényt.  Ha ezek tele vannak, egész évben bőségben élünk, de ha üresek, akkor szükséget szenvedünk ezekben a dolgokban. 


Forrás: szilveszter.hu

Kapcsolódó témák: #napi érdekes | #újév |
likeold
a fb oldalunkat