Hirdetés
"Cél, hogy a második hullámot is sikeresen vegyük"

Újabb döntések a szerdai kormányülésen

Fotó: MTI/Infostart
Győr+
2020.09.16. 17:38

A szerdán tartott kormányülésen ismét áttekintették a járványhelyzetet és újabb döntések születtek.

Hirdetés

Orbán Viktor elmondta, hogy a járvány első hullámát sikerrel vette Magyarország, és most szembe kell néznünk a másodikkal.

Járványügyi szakemberek szerint a vírus december-január környékén fog tetőzni, egészen addig folyamatosan védekezni kell. „Van egy haditervünk, amely arról szól, hogyan védjük meg az időseket, hogyan gyógyítsuk meg a betegeket, mindezekkel egyszerre hogyan tartsuk meg az ország működőképességét” – fogalmazott a miniszterelnök.

Hirdetés

Az egészségügy fel van készülve a járvány második hullámára és annak tetőzésére is. Megvannak az erre alkalmas védőfelszerelések, kórházi ágyak és lélegeztető gépekből is van elegendő.” – mondta. Hozzátette, hogy orvosok és ápolók is megfelelő számban rendelkezésre állnak. Orbán Viktor kihangsúlyozta, hogy „ha valaki elkapja ezt a betegséget, nyugodjon meg, meg fogjuk gyógyítani.”

A következő döntéseket hozták meg:

A beutazási korlátozások maradnak. Amennyiben egy magyar állampolgár szeretne hazajönni, vagy elvégeztet két PCR tesztet 48 órás különbséggel, vagy pedig kéthetes önkéntes karanténba vonul.

Kötelezővé tették a maszk használatát a üzletek és a tömegközlekedési eszközök kívül a színházakban, mozikban, az egészségügyi és szociális intézményekben, illetve az ügyfélfogadási irodákban is.

Teljes körű látogatási tilalom van érvényben a kórházakban és az idősotthonokban is.

Október elsejétől a diákok és a tanárok csak testhőmérséklet mérés után mehetnek be az iskolába.

Egy teszt nem lehet drágább 19.500 forintnál.

A szórakozóhelyeket 23 órakor be kell zárni.

Orbán Viktor mindenkét kér a szabályok betartására. Az ellenőrzésben a rendőrség segít, és ha valaki megszegi a szabályt, megbüntetik.

Kapcsolódó témák: #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat