Trükkök a spórolásra

energia rezsicsökkentés 01 mg
Győr+
2022.07.30. 17:52

Egy kis odafigyeléssel spórolhatunk a villanyszámlán. Ehhez azonban változtatnunk kell a berögzött szokásainkon.

Először is cseréljük LED-izzókra a régi halogéneket, ehhez a győri önkormányzat segítséget fog nyújtani. Arra is figyeljünk, hogy ne hagyjuk készenléti állapotban az elektromos árammal működő tárgyainkat, mert a háztartási eszközök „standby” üzemmódban is fogyasztanak. Ilyen például a tévé kis készenléti fénye vagy a vízforraló. Érdemes azokat a berendezéseket közös, gombnyomással lekapcsolható elosztóra tenni, amelyeket általában együtt és nem egész nap használunk, mint a számítógép, a nyomtató, az egér és a hangszórók.

Hűtőszekrény: ne percenként nyitogassuk az ajtaját és rendszeresen olvasszuk le.

A mélyhűtőnél arra is figyeljünk, hogy minél kevesebb benne az étel, annál több energiát fordít a hűtésre. A fagyasztóban az ideális hőmérséklet –18 Celsius-fok, míg a hűtőszekrényben 2–4 Celsius-fok.

Mosógép: amennyiben van rövid program a gépünkön, használjuk azt,
kerüljük a magas hőmérsékletet és töltsük tele ruhával a dobot.

Mosogatógép: ha még nincs, érdemes beszerezni, mert jóval több kiadással jár a kézi mosogatás, amelynek során rengeteg vizet és energiát pazarolunk el. A mosogatógépet csak akkor indítsuk el, ha telepakoltuk.

Klíma: akkor kapcsoljuk be, ha otthon vagyunk és tényleg nagyon meleg van, reggel és este inkább nyissunk ki minden ablakot. Évente legalább egyszer ellenőriztessük a berendezést, tisztítsuk ki!

Kapcsolódó témák: #energiatakarékosság | #háztartás | #spórolás |