Lakossági LED csereprogram

„Energiát adunk a győrieknek”

Fotó: Vig Norbert
Földvári Gabriella
2022.07.29. 13:35

Dr. Dézsi Csaba András polgármester pénteken aláírta azt a megállapodást, Szebeni Mártonnal a CYEB Energiamegoldás Kft. ügyvezető igazgatójával, melynek jóvoltából a győri háztartások ingyenesen lecserélhetik LED-izókra a meglévő hagyományos égőiket.

A CYEB Energiamegoldások Kft. városunkban is lehetővé teszi a lakossági LED-csereprogramját, melynek keretében ingyenesen juthatnak energiatakarékos LED-izzókhoz azok, akik szeretnének élni a lehetőséggel.

„Az energiaválság minden családot érint, ezért döntöttünk úgy, hogy segítünk a győrieknek mérsékelni a terheiket.  A program hasonlít a 750 Forintos érme átadási ceremóniához, és legalább akkora jelentőségű is. Tavaly az éremmel 750 éves városunkat ünnepeltük, most pedig azt, hogy nem pánikolunk, hanem a megoldásokat keressük, úgy, hogy minden győri családnak próbálunk segítséget nyújtani. Mindez nem szétválasztani fogja a közösségünk tagjait, hanem összefogni, hiszen mindenki egyformán kapja meg a segítséget. Segítünk abban, hogy energiát takarítsanak meg a győriek, energiát adunk vissza” – fogalmazott a polgármester.

Szebeni Márton a részvétel feltételeiről elmondta, szeptember elsejétől egy applikációba kell majd feltölteni néhány információt annak, aki részt kíván venni a programban. A villanyszámlával rendelkező személyek regisztrálhatnak majd a felületen. Szükséges lesz megadni a jelenlegi izzók számát helyiségenként, bemutatni a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, valamint az utolsó havi villanyszámlát. A rendszer majd a megadott adatok alapján kiszámolja, hogy az adott háztartás hány ingyenes LED-re jogosult, ami az éves villamosenergia felhasználástól függ. A megtakarítás évente egy háztartásban átlagosan az új égők segítségével 30 ezer forint körüli lehet.

A LED fényforrások előnye, hogy használatuk jelentős csökkenést jelent a villanyszámlában, nem csak a költségek redukálódnak, de a káros CO2 kibocsátás is mérséklődik, csökkentve ezzel a környezet terhelését. Hosszú távon a LED világítás jelentős előnyökkel bír a hagyományos világításhoz képest.

A program anyagi hátterét az a 2020-as törvény adja, ami alapján az energiakereskedő cégnek minden évben forgalom utáni energiahatékonysági programok támogatását kell bemutatnia.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt