Bankholding:

Továbbra is népszerű az állampapír

Illusztráció: depositphotos.com
MTI
2022.05.30. 16:57

Továbbra is az egyik legnépszerűbb befektetési forma az állampapír, az emberek 22 százaléka fektetne be ilyen eszközbe - közölte a Magyar Bankholding kutatása eredményét hétfőn az MTI-vel.

Kiemelték: duplájára, a 2021-es 6 százalékkal szemben idén 13 százalékra nőtt azok aránya, akik szívesen fektetnének be aranyba vagy műkincsbe.

Tavalyhoz képest nőtt a lekötés nélkül, folyószámlán tartott megtakarítások száma, a válaszadók több mint fele, 52 százalék tartja megtakarításait így a kutatás szerint. Az emberek bő harmada (35 százalék) készpénzben tartja a pénzét.

Szabó Levente, a Magyar Bankholding egyedi kiszolgálásért felelős vezérigazgató-helyettese közlemény szerint elmondta, hogy a lakosság körében tovább nőtt a bankok és alapkezelők iránti bizalom. A megkérdezettek 55 százaléka tartja megbízhatónak a bankokat a megtakarítások kezelésére, 27 százalékuk pedig alapkezelőre bízná a befektetéseit.

Felidézte, hogy a holding három pénzintézet befektetési szolgáltatásait harmonizálja; mintegy 255 ezer értékpapírral rendelkező ügyfél közel 4000 milliárd forintos vagyonát kezeli.  

A kutatás alapján a megkérdezettek harmada (34 százalék) rendelkezik megtakarítással, és 15 százaléknak egyáltalán nincs megtakarítása.

Míg a 18-39 éves, fiatalabb korosztály nagyobb eséllyel vállal kockázatot (53 százalék az arány), addig az 50 év fölött korosztály már kerüli a kockázatos befektetéseket.

A megkérdezettek 37 százaléka banki tanácsadóktól, 30 százaléka pedig egyéb pénzügyi tanácsadóktól kér útmutatást befektetési kérdésekben, de jelentős azok száma is, akik nem kérnek tanácsot, inkább egyedül döntenek (30 százalék) – derül ki a felmérésből.

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #bankszektor | #befektetés | #gazdaság |