Többszázmilliós fizetések a magyar topvállalatoknál

Győr+
2022.04.07. 19:42

Nyilvánosságra hozta a Mol, a Waberer’s és a Rába is, ki kap náluk többszázmillió forintot a vezérkarban- írta meg a Forbes.

A Budapesti Értéktőzsdén tette közzé javadalmazási jelentését a Mol, a Waberer’s és a Rába Nyrt. is. Tavaly még nem kellett hivatalosan publikálni, mennyit keres a vállalatvezetés, egy 2019. júliusi törvény szerint azonban a BÉT-en jegyzett vállalatoknak kötelezően most már be kell számolni erről is – tételesen, név szerint.

Elsőre sokkolónak hathat, mennyit keresnek a vezetők – nyugaton azonban jellemző a topmenedzsment kiemelkedő díjazása. Az adatok nyilvánosságra hozatala segíti a magyar fizetési transzparencia kialakulását.

A Molnál a részvény alapú juttatásoknak köszönhetően a külsős tagok is kiemelkedően jól járnak: Csányi Sándor 78,5 milliót, Anthony Radev majdnem 60 millió forintot kapott, de 60-63 millió forintos fizetéshez jutott a többi külsős tag is – részletezi a forbes.hu

Élmezőnyben a Waberer’s vezérkara is

Szintén az éves rendes közgyűlési előterjesztések között található a Waberer’s javadalmazási jelentése. Különlegesség, hogy a vállalat 2020-ra visszamenőleg is szerepelteti a vezérkari fizetéseket, valamint egyes vezetőknél több éven áthúzódó juttatásokat jelentet meg.

Barna Zsolt, aki tavaly szeptember elejétől vezérigazgató, az elmúlt öt évre kapott 73 millió forintos juttatással összesen 175,6 millió forintot keresett tavaly, míg kinevezése előtt, operatív vezetőként 2020-ban 51 millió forintot kapott. Alapbére 2020-ról 2021-re duplázódott, 31,9 millió forintról 63,7 millió forintra növekedett a kinevezéssel.

Szintén 73 millió forintos, több éven áthúzódó juttatás jelenik meg Tóth Szabolcs Gábor gazdasági és stratégiai vezérigazgató-helyettesnél, akinek alapbére hasonló módon ugrott 32,5 millióról 60 millióra.

Erdélyi Barna, aki 2020 márciusa és 2021 szeptembere között volt vezérigazgató, utána pedig kiemelt vállalati ügyekért felelős igazgatóként került alkalmazásra, tavaly 246,3 milliós fizetést kapott.

A felügyelőbizottság tiszteletdíja már jobban hasonlít a többi vállalat kiegészítő mellékleteiben, jelentéseiben látott összeghez: 3-8 millió között kapnak a Waberer’s-nél a bizottsági tagok.

Százmilliós végkielégítési-távolléti díj a Rábánál

A győri Rába Nyrt. is közzétette a Budapesti Értéktőzsdén javadalmazási jelentését – a vezérkar fizetésével ugyan nem jutna az eddig ismert vállalati vezetők toplistáján az élmezőnybe, de egy érdekességet látni lehet: Pintér István, a Rába 2021 májusában távozó vezérigazgatója 26 milliós alapbér és 8,3 milliós önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás mellett 79,2 milliós felmentési időre járó távolléti díjat kapott, valamint 51 milliót végkielégítés gyanánt.

Pintér 2003 óta volt a Rába Nyrt. vezérigazgatója, valamint 2004-től a Rába Futómű ügyvezető igazgatója. Utolsó évében több mint 160 millió forintot kapott, ezzel jócskán előzve a pozícióját megkapó Hetzmann Bélát, aki 40 millió körüli bruttó bérrel zárta 2021-et.

További részletek és forrás: forbes.hu

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #gazdaság | #ipar |