Hirdetés
Önnek egy új üzenete érkezett

Telefonunk jelezheti a koronavírust

Győr+
2020.03.24. 13:51

Egy budapesti IT-fejlesztő cég olyan appon dolgozik, amely megmondja, hogy találkoztunk-e koronavírusos beteggel az elmúlt két hétben.

Hirdetés

Közösségi oldalán jelentette be Werderits Krisztián, a Visual Cortex Kft. alapítója, hogy maroknyi csapatával olyan applikáció fejlesztésén dolgozik, ami jelezheti a felhasználónak, ha koronavírusos beteggel találkozott. Az elkövetkező napokban pedig akár ki is adhatják a kész alkalmazást. „A közösség segítségét kértem a posztomban, mert a vállalkozásunk mindössze négyfős, így IOS fejlesztőkre továbbra is szükségünk lenne” – hangsúlyozza a cég alapítója.

Az applikáció célja az, hogy bárki, aki telepíti a telefonjára, értesítést kapjon arról, ha az elmúlt tizennégy napban, olyan másik felhasználóval találkozott, aki magáról bejelentette, hogy koronavírussal fertőződött.

Hirdetés

Persze felmerülhet a kérdés, hogy miért jelentené be bárki magáról. „Ha elkapnánk a vírust, biztosan értesítenénk a szeretteinket, és azokat, akikkel találkoztunk az elmúlt időszakban. De nem tudnánk értesíteni azokat, akikkel együtt utaztunk a tömegközlekedésen, vagy mögöttünk állt a sorban, amikor bevásároltunk. Azokon, akik megszegik a karantén szabályait, ez az alkalmazás sem segít. De azt gondolom, a társadalom nagy részét felelősségteljes emberek alkotják.”

A világon jelenleg több applikáció-fejlesztés folyik, hiszen miután a poszt kikerült, több cégtől is jelezték, hogy hasonló ötleten dolgoznak. „Szerintem ennek akkor lenne jövője, ha ezeket a párhuzamos fejlesztéseket összevonnánk, hiszen egyébként fragmentált lenne a piac, és az a rengeteg adat is kevésbé lenne hasznos.”

A vállalkozás alapítóját már megkeresték az Európai Uniótól, de szívesen tárgyalnának a WHO-val, vagy a Magyar Vöröskereszttel is. „Ha elkészültünk, ahogy jeleztem is, a nonprofit szektornak adjuk át az applikációt, hogy ők publikálják. Így a felhasználók számára is világos lesz, hogy ez nem egy magánszemély által publikált, akár kártékony kódot tartalmazó, követő alkalmazás.”

Kapcsolódó témák: #Járványhelyzet | #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat