Hirdetés
Mától kinyithatnak a szállodák, a bárok és az éttermek is

Szlovákiában mérséklődik a járvány terjedése

Fotó: Pixabay
MTI
2020.05.06. 12:55

Több hete folyamatosan csökkenő tendenciát mutat az új típusú koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak száma Szlovákiában.

Hirdetés

Míg két héttel ezelőtt – az első szakaszban – a kisebb alapterületű üzletek és szolgáltatók nyithattak meg, mától a nagyobb alapterületen működő üzletek és szolgáltatások, a kisebb bevásárlóközpontok, a kültéri sportpályák, a rövid távú szállást nyújtó intézmények. Szintén a mai naptól kinyithatnak a kültéri turistalátványosságok, múzeumok, galériák, éttermek és bárok, engedélyezték továbbá az istentiszteleteket megtartását is.    

A korlátozások részleges feloldása mellett továbbra is érvényben maradnak az egészségbiztonsági előírások, például az, hogy az üzletekbe belépők számát az alapterület alapján korlátozzák, a belépéskor kötelező a kézfertőtlenítés és a legalább 2 méteres távolságtartás.

Hirdetés

A korlátozások feloldásának negyedik fázisa elvben két hét múlva esedékes, akkor már a mozik, az uszodák, a nagyobb bevásárlóközpontok, az iskolák és az óvodák is megnyílhatnának.

Ennek feltétele, hogy a kór terjedése nem gyorsul fel jelentősen, vagyis, hogy a SARS-CoV-2 vírussal újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának napi átlaga száz alatt marad.

Az országban több hete folyamatosan csökkenő tendenciát mutat a kórral újonnan diagnosztizáltak száma. Míg a napi átlag három héttel ezelőtt 50 körül volt, két hete 25 alatt alakult, a múlt héten pedig a számuk átlagban a napi öt alá csökkent. A kór hivatalosan elismert halálos áldozatainak száma 25, eddig 762 embert nyilvánítottak hivatalosan gyógyultnak, az elvégzett vírustesztek száma közel 105 ezer.

Kapcsolódó témák: #Járványhelyzet | #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat