Pannonhalmi Főapátság

Somos László vehette át idén a Szent Márton Díjat

Fotó: Pannonhalmi Főapátság
Győr+
2020.11.30. 17:43

2020-ban házhoz ment a Szent Márton Díj. Egy rendhagyó és rendkívül szűk körű ünnepség keretében a kaposvári Püspöki Hivatalba érkeztek az alapítók, hogy találkozzanak az idei díjazottal. Somos László esperes-plébános a Somogy megyei cigányság körében végzett évtizedes szolgálataiért kapta az elismerést.

Hirdetés

A laudáció bevezetőjében ez olvasható: „A Pannonhalmi Főapátság, a Herendi Porcelánmanufaktúra és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok attól a céltól vezérelve, hogy hozzájáruljon nemzeti örökségünk, kulturális értékeink, továbbá a régióban megvalósított szociális elkötelezettség minél jobb megismertetéséhez, kihasználja és egyben megőrizze a Pannon-térség egyedülálló adottságait, Szent Márton Díjat alapított a fenti célokat legjobban szolgáló kimagasló emberi teljesítmény elismerésére.”

A Szent Márton Díjat az alapítók minden évben Szent Márton napjához kötődő ünnepségen adják át annak a személynek, aki a megelőző években kiemelkedő eredményt ért el az egykori Pannónia területén lévő kulturális és szociális programok megvalósítása terén.

A díjat 2001-ben Nemeskürty István, 2002-ben Pungor Ernő, 2003-ban Nagy Gáspár,
2004-ben Kukorelli István, 2005-ben Mádl Ferenc, 2006-ban Szokolay Sándor,
2007-ben Sebestyén Márta, 2008-ban Melocco Miklós, valamint Gál Tiborné férje helyett,
2009-ben Tringer László, 2010-ben Sólyom László, 2011-ben Ittzés János, 2012-ben Thész Gabriella, 2013-ban Rieger Tibor, 2014-ben Andrásfalvy Bertalan, 2015-ben Jankovics Marcell,
2016-ban Tardy László, 2017-ben Halzl József, 2018-ban Rolla János,
2019-ben a Szent Egyed Közösség vehette át.

A Szent Márton Díjat az alapítók 2020-ban egyhangú döntéssel Főtisztelendő Somos László esperes-plébános atyának, a Kaposvári Egyházmegye helynökének ítélték.

Somos László 1952. október 17-én született Pécsen. 1991. június 15-én Veszprémben szentelték pappá. 1991 és 1993 között a kaposvári Jézus Szíve-templomban volt káplán, majd 1993–94-ben Nagykanizsán. 1994 óta Kaposfőn szolgál.

A kaposfői plébánia területéhez tartozó rászorulók helyzete cselekvésre ösztönözte, a konkrét segítségadáson túl, munkatársaival együtt azon dolgozik, hogy a szegény sorban élőknek is esélyük legyen egy emberibb életre, és ezáltal visszakapják önbecsülésüket!

A Szent Erzsébet Alapítvány kuratóriumának elnökeként, tanár és szociális munkás végzettségű munkatársaival együtt a Kaposvári egyházmegye területén, folyamatosan ételosztást szerveznek a rászorulóknak; tanodákat működtetnek, ahol az iskolai oktatás után foglalkoznak a roma gyerekekkel; közösségi házakat hoztak létre (mosókonyhával, zuhanyzókkal) ahol felnőttekkel is foglalkoznak: segítenek nekik eligazodni a hivatali ügyekben, igyekeznek támogatást nyújtani mindennapi gondjaikban.

Munkáját 2009-ben Somogy Polgáraiért-díjjal ismerték el és a Raoul Wallenberg-díjat is megkapta. 2010-ben a Somogy Megyei Prima-díj egyik kitüntetettje lett.

Főpásztora azzal ismerte el szolgálatát, hogy az egyházmegye helynökévé nevezte ki, felmutatva ezzel azt a célkitűzést, mely szerint az egyházmegye az irgalmas szeretet útján járva akarja eltanulni Krisztustól a keresztény életet, hogy a Krisztus-követő ember egyre jobban, betöltse hivatását és ezáltal kiteljesedjen.

Somos László beszél a díjátadón

„A Szent Márton Díj elismerés és megbecsülés Főtisztelendő Somos László helynök atyának és Munkatársainak, hogy amit tesznek, Pannonia nagy szülöttének, a köpenyét a koldussal megosztó Szent Márton életének hiteles utánzása; továbbá bátorítás is egyben, hogy folytassák nemes szolgálatukat!” – áll a laudációban.

A Szent Márton díjat átadták:

Haál Gábor ügyvezető igazgató, Bábolna Nemzeti Ménesbirtok

Simon Attila vezérigazgató, Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.

Hortobágyi T. Cirill OSB főapát, Pannonhalmi Főapátság

Forrás: Pannonhalmi Főapátság

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #elismerés | #pannonhalmi apátság |