Hirdetés

Sokkal több a gyógyult, mint az aktív fertőzött

Illusztráció: Marcali Gábor
Győr+
2020.06.09. 11:34

Messze meghaladja a gyógyultak száma az aktív fertőzöttekét - hangsúlyozta Dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Hirdetés

Kiss Róbert, rendőr alezredes arról számolt be, kedd reggeltől megnyíltak az határátkelők Szlovénia és Magyarország között, azaz mind a tizenkét átkelőt lehet használni a két ország közötti közlekedésre.

Hozzátette, ezzel Magyarország valamennyi schengeni belső államhatárán befejezték a határellenőrzési folyamatokat.

Hirdetés

A rendőr alezredes elmondta, jelenleg 9523-an vannak hatósági házi karanténban. 427-re emelkedett a járvánnyal kapcsolatos büntetőeljárások száma. Eddig 80 főt hallgattak ki gyanúsítottként.

Dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos a járványügyi adatokat ismertette: mindössze 3 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. 550 főre emelkedett a halálozások száma hazánkban. 2324-en már meggyógyultak, ez a szám jóval magasabb, mint az aktív fertőzötteké, ami mindössze 1143 főt jelent Magyarországon. 385 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 20-an vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília kiemelte, az 550 elhunyt közül 524-nél regisztráltak más alapbetegséget a koronavírus-fertőzés mellett.

Hozzátette, a járványügyi készültséget fenntartják, folyamatosan figyelik a helyzetet Magyarországon.

A tisztifőorvos arról is beszélt, az európai uniós és a magyar jogszabály is lehetőséget adott arra, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt engedélyt adhassanak ki a gyártóknak, amikor hiány mutatkozott fertőtlenítőszerekből. Ezekből már teljes mértékben biztosított az ellátás Magyarországon, így nem kell ideiglenes engedélyt kiadni. Arra kérik a cégeket, amennyiben szeretnék fenntartani a gyártást, az eddig megszokott módon kérjenek engedélyt.

Müller Cecília kitért arra: a kijárási korlátozást a hajléktalanok esetében is feloldották, így ők is elhagyhatják a szállókat.

Kapcsolódó témák: #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat