Hirdetés
Elhunyt egy idős beteg, hattal nőtt a fertőzöttek száma

“Sokat segítettek a járvány nulladik percében meghozott intézkedések”

Fotó: Pixabay
MTI
2020.07.03. 10:04

A korán meghozott kormányzati intézkedések sokat segítettek abban, hogy Magyarországon nagyon lapos volt a koronavírus-járvány görbéje – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora csütörtök este az M1 aktuális csatornán.

Hirdetés

Emlékeztetett, hogy március 11-én jelentették be az első komolyabb korlátozó intézkedést, amikor az egyetemeket is bezárták. Ekkor 16 pozitív esetről tudtak, amelyből tíz külföldről behurcolt koronavírus-fertőzés volt.

“Tehát a nulladik percben indultak a korlátozó intézkedések, és ez az igen korai intézkedés vezetett oda, hogy Magyarországon egy nagyon lapos járvány zajlott le” – hangsúlyozta. Arra a kérdésre, hogy mikor végeznek megint országos tesztelést, azt válaszolta, hogy amikor arra szükség lesz.

Hirdetés

Európában még mindig nem nyugodott le a járvány, és Magyarországot körbeveszik olyan államok, ahol folyamatosan emelkedik a megbetegedések száma – mondta Merkely Béla. Hozzátette, nem tudni, hogy volt-e ezekben az országokban olyan átfogó vizsgálat az újranyitás előtt, mint Magyarországon, így nem ismert az sem, mennyi fertőzött volt abban a pillanatban.

Fotó: Semmelweis Egyetem

Merkely már most figyelmeztet a második hullámról: “Én azt gondolom, hogy szeptember vége, október eleje lesz az az időpont, amikor a számok úgy emelkedhetnek meg, hogy már érdemes azon gondolkodni, milyen rendelkezést, mérsékelt korlátozó intézkedéseket vezessenek be” – fogalmazott Merkely Béla, hozzátéve, hogy második hullám mindenképpen lesz, és jelenleg azon dolgoznak, hogy az ne a nyáron következzen be.

Hazánkban egy idős beteg hunyt el, és hattal nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A kormányzati portálon azt írták: az elhunytak száma így 588-ra emelkedett, 2752-en pedig már meggyógyultak. 150 beteg fekszik a kórházban, közülük kilencen vannak lélegeztetőgépen. Fontos, hogy a vírus még továbbra is jelen van az országban, ezért az alapvető védelmi intézkedésekre továbbra is szükség van.

A világon eközben a fertőzöttek száma majdnem eléri már a 11 milliót, és a halottak száma pedig már több mint félmillió.

Kapcsolódó témák: #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat