Filmes seregszemle

Oscar-díj: megvannak a győztesek!

Fotó: Pixabay
mti
2021.04.26. 06:05

Magyar idő szerint hétfő hajnalban tartották meg a 93. Oscar-díj átadó gálát Los Angelesben. A gálát idén a koronavírus-járvány miatt a hagyományokkal szakítva két Los Angeles-i helyszínen, a Dolby Színházban és a Union Station pályaudvaron rendezték meg az Oscar-jelöltek részvételével, közönség nélkül. A ceremóniának idén nem volt házigazdája.

Hirdetés

Az úgynevezett nagy kategóriák győztesei:

A nomádok földje című filmért Frances McDormand kapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscart.

Anthony Hopkins vihette haza a legjobb férfi főszereplő Oscar-díját Az apa című drámában nyújtott alakításáért.

Chloé Zhao A nomádok földje című alkotása érdemelte ki a legjobb filmnek járó elismerést.

A Mank operatőre, Erik Messerschmidt vehette át a legjobb operatőrnek járó szobrot.

Messerschmidtnek David Fincher produkciója volt az első nagyjátékfilmje. A harmincas évek Hollywoodjában játszódó fekete-fehér Mank a látványterv kategóriában is nyert.

A legjobb vágás Oscarját Harrison Ford jelentette be a Los Angeles-i Union Station színpadán. A díjat a dán Mikkel E.G. Nielsen kapta A metál csendje című filmért. A vágó köszönetet mondott a rendezőnek, Darius Mardernek “a csodálatos utazásért”, amelyre meghívta.

A legjobb filmzene díját a Lelki ismeretek muzsikáját szerző Trent Reznor, Atticus Ross és Jon Batiste kapta, a legjobb filmdal kategóriában pedig a Judas and the Black Messiah Fight for You című száma győzött.

Az Ígéretes fiatal nő   kapta a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó díjat. míg a legjobb adaptált forgatókönyvért járó elismerést Az apa című produkció nyerte el.

A dél-koreai Jun Ju Dzsung (Youn Yuh-jung) vehette át a legjobb női mellékszereplő Oscar-díját a Minari című filmben nyújtott játékáért. David Kaluuya kapta meg a legjobb férfi mellékszereplő díját.

Korábban:

A gálát Regina King színész-rendező nyitotta meg a Los Angeles-i Union Station pályaudvar várótermében berendezett színpadon.

Az Ígéretes fiatal nő író-rendezője, Emerald Fennell mások mellett a film főszereplőjének, Carey Mulligannek köszönte meg a közös munkát.

Az apa forgatókönyvírója, Florian Zeller pedig, aki műholdas közvetítéssel  jelentkezett be a műsorba kezében az Oscar-szoborral, a film főszerepét alakító Anthony Hopkinst a legnagyszerűbb színésznek nevezte, és a társforgatókönyvíró Christopher Hamptonnak is megköszönte a díjat.

A gálát idén a koronavírus-járvány miatt a hagyományokkal szakítva két Los Angeles-i helyszínen, a Dolby Színházban és a Union Station pályaudvaron rendezték meg az Oscar-jelöltek részvételével, közönség nélkül. A ceremóniának idén sincs házigazdája.

A Jean Hersholt humanitárius díjat elnyerő Tyler Perryt állva tapsolták meg a sztárok. A producer, rendező, színész, író, vállalkozó és filantróp elkötelezett támogatója a társadalmi igazságosságnak, a rasszizmusellenességnek. Köszönőbeszédében is a gyűlölet ellen szólalt fel, és díját is a megbékélés jegyében ajánlotta fel.

A humanitárius díjat a filmes közösséget támogató Mozgókép- és Televíziós Alap (MPTF) is megkapta a ceremónián.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #Egyesült Államok | #film | #Oscar-díj átadás |