Hirdetés
Kossuth Rádió

Orbán Viktor: már ma meglehet az 5,5 millió beoltott

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
Győr+
2021.07.02. 07:51

Orbán Viktor miniszterelnök volt a Kossuth Rádió „Jó reggelt, Magyarország!" című műsorának vendége pénteken.

Hirdetés

Jó hírrel kezdődött a beszélgetés. A tegnapi után ez már a második olyan nap, amikor nincs újabb halálos áldozata a koronavírus-járványnak Magyarországon.

„A ma hajnali jelentésben is az áll, hogy ezúttal sem volt halálos áldozata a járványnak az elmúlt 24 órában itthon, és ez mindenképpen jó hír. Az oltást felvevők száma pedig ma-holnap eléri az öt és fél millió főt, ami óriási teljesítmény” – jelentette ki a kormányfő.

Hirdetés
Arról, hogy lesz-e negyedik hullám, Orbán Viktor úgy válaszolt:

„A világ nagy részében készpénznek veszik, hogy szeptember-októberben jön a negyedik hullám. Ugyanakkor, aki mindkét oltást felvette, nagy valószínűséggel kimarad belőle, és mindenképpen elkerülik a súlyos tünetek, vagyis sokkal könnyebben lábal majd ki a betegségből”.

„Magyarország teljes egészében felkészült arra a lehetőségre, hogyha negyedik hullám lenne.” – szögezte le a kormányfő.

A miniszerelnök megerősítette: egyelőre nem terveznek harmadik oltással, mert jelen pillanatban nem tudni, annak milyen hatásai lennének.

„Ebben a kérdésben azt nézzük, hogy a gyógyszergyártó cégek vállalják-e a felelősséget a harmadik oltásért, amennyiben annak nem kívánatos hatásai lennének. A helyzet most még bizonytalan, ez azonban változhat, egyelőre türelmesnek kell lennünk.” – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor ismertette: ma délutánra, estére elérjük az öt és félmillió beoltottat Magyarországon, ekkor életbe lépnek a nyitás következő lépései, amelyeket ezúttal is ismertetett.

Az 5,5 millió beoltottnál életbe lépő enyhítéseket itt foglaltunk össze:

A miniszterelnök ezt követően a gazdasági élet újraindításáról kérdezték: rendkívül fontos nevezte ezzel kapcsolatban az építőanyagárak növekedésének megfékezését.

„Kilencven százalékos extra adót fogunk bevezetni, a kavicsnál és sódernél mindenképpen, de más területeken is, hogy az állami támogatások a családoknál maradjanak, és ne az építőanyag-kereskedőkhöz vándoroljanak át. Ezért kell itt a kormánynak beavatkoznia.”

A kormány októbertől kiviteli korlátozást rendelt el építőipari termékekre – jelentette be.

 Orbán Viktor hozzátette: részben azért “szaladtak el” az építőipari anyagok árai néhány termék esetében, mert megnőtt az országból kivitt mennyiség.
 Megjegyezte: a korlátozást először be kell jelenteni Brüsszelben, az Európai Uniónak azt engedélyeznie kell, a notifikáció négy hónapig tart.

Addig a kivitel esetében kötelező bejelentést és állami elővásárlási jogot vezetnek be, “megpróbáljuk Magyarországon tartani az építkezések szempontjából kulcsfontosságú anyagokat” – mondta a kormányfő.

A kormányfő részletesen beszélt a nemzetközi támadások össztüzébe került magyar gyermekvédelmi törvényről is.

Újra megvédte a magyar kormány álláspontját, mely szerint a szülőnek joga van ahhoz, hogy saját meggyőződésének és erkölcsi álláspontjának megfelelően nevelje a gyermekét. „Szivárvány zászlós érzékenyítőket pedig nem szeretnének az iskolákban látni” – fogalmazott.

A teljes beszélgetés visszahallgatható itt:

Kapcsolódó témák: #Magyarország |
likeold
a fb oldalunkat