Hirdetés
Miniszterelnöki bejelentés

Este tízre kell hazaérnünk, négyzetméter alapú nyitvatartás jöhet

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda
Győr+
2021.03.26. 07:40

A miniszterelnök szokásos, péntek reggeli Kossuth Rádiós interjújában tájékoztat a járványügyi intézkedésekről.

Hirdetés

Április 19-én nyithatna ki az iskolák és az óvodák. Nincsenek könnyű helyzetben a pedagógusok – tette hozzá a miniszterelnök.

Ha vissza akarjuk engedni a gyerekeket az iskolába, akkor a pedagógusokat és az iskolai dolgozókat is be kell oltani. 112 ezer regisztrált iskolai dolgozóból 20 ezret már beoltottak. A maradékot április 10-ig be lehet oltani, és így reális esély van arra, hogy április 19-én újraindulhatnak az iskolák és az óvodák. 

Hirdetés

10 négyzetméteren egy fő tartózkodhat, így lehetnek nyitva a boltok. Most úgy tűnik, hogy kilencig lehetnek nyitva a boltok, és 10 óra lesz a kijárási tilalom új ideje  – jelezte a miniszterelnök.

A boltok előtt sorok alakulhatnak ki, ezért megfontolják, hogy kitolják a nyitvatartási időt.  A részletszabályokat még mindig tárgyalja az operatív törzs, azok a holnapi Magyar Közlönyben lesznek nyilvánosak – mondta.

400 ezer vakcina van kint, amivel oltunk. Van 250 ezer orosz vakcina a raktárakban, de ezek feloldásra várnak. Egyébként már több mint 1,8 millió vakcinát adtak be, 517 ezer vakcina a raktárakban, de azok második oltások, tehát nem lehet ezeket eloltani – mondta a kormányfő. 

Egyelőre az oltás a legfőbb védelem, de most nincs elég vakcina, ezért nem tudunk több embert védetté tenni – mondta a kormányfő. A tegnapi uniós csúcsra utalva közölte, nekünk van esélyünk arra, hogy a keleti vakcinák időben való beszerzése miatt szabad legyen a nyarunk. Más tagállamokban siralmas a helyzet. 

Mi április-májusban tudunk a legtöbbet oltani, májusban lesz a legtöbb vakcinánk – közölte Orbán Viktor. 

A tegnapi uniós csúcson kiderült, hogy több országban komoly nehézségek vannak, és akik nem intézkedtek korábban a keleti vakcinák ügyében, azok csak feleannyi embert tudtak beoltani. Nincs bennem kétség, hogy szabad nyár lesz itthon – mondta a kormányfő. 

Egyelőre senki sem tudja megmondani, hogy mikor tetőzhet a járvány – mondta Orbán Viktor miniszter elnök a Kossuth Rádióban kezdésként. Ismertette, hogy a reggelre 275-en hunytak el a fertőzés szövődményeui miatt, 11823-an igényelnek kórházi ellátást, közülük mintegy 1480-an vannak lélegeztetőgépen. Emberfelletti munkát végeznek az egészségügyben – tette hozzá. 10 343 ágy van tartalékban és 1693 lélegeztetőgép van még tartalékban. Élő erőből is van tartalék, de az utóbbiak nem végtelenek – tette hozzá. Az ingázókhoz még nem kellett hozzányúlni. 

Kapcsolódó témák: #Járványhelyzet | #koronavírus | #Orbán Viktor |
likeold
a fb oldalunkat