Orbán Viktor azonnali tűzszünetet sürget

Fotó: Facebook
Győr+
2022.04.06. 14:11

Orbán Viktor a hagyományoknak megfelelően választási győzelme után pár nappal áll ki az újságírók elé, nemzetközi sajtótájékoztatóján.

A Fidesz-KDNP vasárnap fölényesen megnyerte a parlamenti választást, melyről folyamatos tudósításunkat ide kattintva olvashatják.

A mostani sajtótájékoztató egy politikai alapszabályt tör meg. A győztesek vicceket mesélnek, a vesztesek pedig sajtótájékoztatót tartanak – kezdte Orbán Viktor a sajtótájékoztatóját Kovács Zoltán államtitkár társaságában.

Minden idők legjobb választási eredménye, soha egyetlen párt sem kapott ennyi szavazatot – mondta a kormányfő.

Olyan kormány kapott felhatalmazást, amely hisz a nemzetállamban. Ez a létünk fundamentuma, ennek a gondolata reneszánsza is lesz – mondta Orbán Viktor.

A sorscsapások nemzetközi természetűek, a hatékony válaszok viszont lokálisak.

A vízió másik pillére, hogy megerősítjük szövetségeinket – emelte ki.

“Továbbra is az EU-ban képzeljük el Magyarországt és aktívan részt kívánunk venni annak alakításában” – szögezte le Orbán Viktor.

Sokkal erősebb hadsereget akarunk építeni idehaza – emelte ki a miniszterelnök.

Első helyen a béke van a sürgős teendők között – kezdte a rövid távú feladatok ismertetését. Itt az első lépés a tűzszünet, majd egy európai konferenciának kell következnie. Emlékeztetett: a háború egyre brutálisabb és ha nem lesz tűzszünet, akkor még több szenvedés jöhet el.

A második fontos teendő a családok védelme. A szankcióknak Európa fizeti az árát – vélekedett.

A magas energiaárak ügyében azonnal brüsszeli intézkedésekre van szükség. Amíg a háború tart, addig minden adminisztratív előírást, ami az árakra vonatkozik, fel kell függeszteni. Itt három lépést sorolt fel:

  1. Fel kell függeszteni az ETS rendszert.
  2. Fel kell függeszteni azt a szabályozást, ami összekapcsolja a villamos energia árát a gáz árával.
  3. Fel kell függeszteni, hogy kötelezően be kell keverni biológiai eredetű komponenst az üzemanyagba.

Orbán kérdésre arról is beszélt: azonnali tűzszünetet javasolt Vlagyimir Putyinnak telefonos beszélgetésük során, és felvetette: “az ukrán, a francia, a német, és az orosz vezetők jöjjenek el Budapestre, és állapodjanak meg.”

Újságírói kérdés érkezett, hogy kész-e Magyarország eleget tenni annak, hogy rubelben fizessen a gázszállítmányokért.

Ha az oroszok azt kérik, akkor rubelben fizetünk a földgázért – válaszolt a kormányfő.

2008-ban eldőlt, hogy a NATO nem akarja felvenni az ukránokat és a grúzokat.Ekkor megértettem, hogy ezek az erőviszonyok lesznek Európáan, és akkor vettem fel a kapcsolatot Putyinnal. 

Most a háborúval egy új helyzet jött létre, és valami új dolog kezdődik. Ki fogunk alakítani egy új Oroszország-politikát – részletezte Orbán Viktor.

Oroszország az agresszor, ez az uniós álláspont és el kell kerülni a civilek halálát a háborúban. Erdogan török elnökkel is beszéltem és ebben egyetértettünk. Az eseteket ki kell vizsgálni – utalt az orosz hadsereg által elkövetett, népirtásnak nevezett bűncselekményekre a kormányfő.

Magyarország a NATO tagja, és ezzel tisztában vannak az oroszok. Mi nem ellenségeket akarunk gyűjteni, hanem barátokat, és ezt világosan el is mondtuk. De ők most nem tartanak minket barátoknak. Ők nem kérnek tőlünk semmit – válaszolta arra a kérdésre a kormányfő, hogy kérte-e Putyin telefonon az uniós szankciók elutasítását a magyar kormánytól.

Orbán Viktor kérdést kapott a jogállamisággal kapcsolatos eljárás miatt. Azt mondta, “nem értem az egész helyzetet, mert a helyreállítási alapból még nem jutottunk forráshoz, tehát nem is tudtuk szabálytalanul felhasználni. Magát a bizottsági levelet sem láttam.”

Arra a kérdésre, hogy mit tud tenni Magyarország a kárpátaljai magyarok megvédése érdekében, úgy felelt a kormányfő, hogy NATO-tagállam vagyunk és NATO döntés nélkül nem mozdulunk el a NATO területéről.

A miniszterelnök Facebook-oldalán közvetítették a sajtótájékoztatót:

Kapcsolódó témák: #miniszterelnök | #politika | #választás2022 |