Fókuszban a sör

Nyitott Főzdék Napja, Győr-Moson-Sopronban is

Fotó: Szigeti Sándor
Győr+
2020.10.05. 15:45

Közös programra hívják Magyarország kisüzemi sörfőzdéi a sörök világa iránt érdeklődőket. Az októberben először megrendezésre kerülő Nyitott Főzdék Napján, országszerte több mint két tucat magyar sörfőzdénél várják ingyenes programokkal a vendégeket, egyebek mellett Győr-Moson-Sopron megyében is!

Sörkóstolókkal, vezetett főzdetúrákkal, gasztronómiai produkciókkal készülnek a magyar sörfőzdék a Nyitott Főzdék Napjára, amelyet október 10-én, szombaton tartanak meg először. Győr-Moson-Sopron megyében a győrzámolyi Bors Serfőzde és a Győrújbaráton működő Vaskakas Sörfőzde csatlakozott a programhoz.

A vendéglátás és a turizmus koronavírus járvány miatti visszaesése nagyon nehéz helyzetbe hozta idén a kisüzemi sörfőzdéket, amelyek termékeik túlnyomó részét a korlátozó intézkedések miatt megtorpanó vendéglátásban értékesítik. A főzdék igyekeznek változatos, új csatornákon juttatni el söreiket a fogyasztókhoz. Ehhez járul hozzá a Nyitott Főzdék Napja is, amelyen a sörfőzdéknél kóstolhatják meg a különböző sörtípusokat a látogatók.

A Győrzámolyon található Bors Craft Brewery régi szereplője a magyar kisüzemi sörpiacnak. A főzde 1992-ben kezdte meg működését és 2010-ben Magyarországon elsőként vetette bele magát a belga és brit területeken elterjedt felső erjesztésű sörök készítésébe. Apátsági típusú söreik számos elismerést szereztek már itthon és külföldön egyaránt. Újhullámos termékeik közül pedig kiemelkedik a hét halálos bűnről elnevezett sorozatuk.  

Október 10-én, a Nyitott Főzdék Napján páros óránként indítanak üzembejárást, amelyen a sörfőző mester mutatja be a sörök készítésének a folyamatát, és azok alapanyagait. A sörök több csapról is kóstolhatók lesznek, frissen sül majd a gesztenye az udvaron, és természetesen elvitelre is lehet majd vásárolni.

A Vaskakas Sörfőzdében igazi szakmai programmal várják az érdeklődőket! Győrújbaráton két üzemlátogatás is lesz, ahol a sörfőző mester mutatja be a sörgyártás folyamatát. Emellett lesznek előadások, amelyek a komlótermesztéssel, a komlózási eljárásokkal foglalkoznak és azzal, hogyan kezdhet neki bárki az otthoni sörfőzésnek.

Mindeközben a környékbeli sörcikkgyűjtők is megmutatják féltve őrzött kincseiket, illetve kemencés ételek is kóstolhatók lesznek a csapolt sörök mellé!

A Nyitott Főzdék Napja programjain a részvétel ingyenes, a fogyasztásért, illetve a kóstolókkal egybekötött főzdelátogatásért kell fizetni. A résztvevő sörfőzdék listája a nyitottfozdek.hu oldalon érhető el.

Kapcsolódó témák: #craft sör | #gasztronómia |