Hirdetés
Nők a világban

Nőnap a Covid árnyékában

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2021.03.07. 20:13

A világjárványban, a lezárások miatt a nők átlagosan heti 62 órát töltöttek gyermekgondozással, míg a férfiak 36 órát, házimunkával pedig 23 órát a férfiak 15 órát – derül ki az Európai Bizottság felméréséből.

Hirdetés

A nemzetközi nőnapra készülve az Európai Bizottság közzétette 2021. évi jelentését a nemek közötti egyenlőség EU-n belüli érvényesüléséről, amely azt mutatja, hogy a Covid19-világjárvány hátrányos hatást gyakorolt a nőkre.

A világjárvány súlyosbította a nők és férfiak között fennálló egyenlőtlenségeket az élet szinte minden területén.

Hirdetés

Věra Jourová, az értékekért és az átláthatóságért felelős alelnök ma a következőket nyilatkozta: „A nők a világjárvány frontvonalában küzdenek, és súlyosabban érinti őket a válsághelyzet. Nem hagyhatjuk, hogy mindez felszámolja eddigi eredményeinket: folytatnunk kell a méltányosságért és az egyenlőségért folytatott erőfeszítéseinket. Hozzátette: „Bár a Covid19-válság aránytalanul nagy mértékben hatott a nők életére, ki kell használnunk a jelenlegi helyzetben rejlő lehetőségeket. Eltökéltek vagyunk az iránt, hogy fokozzuk erőfeszítéseinket, tovább haladjunk előre, és ne hagyjuk, hogy a válság visszavesse a nemek közötti egyenlőség terén elért eredményeinket.

A jelentés kiemeli, hogy a Covid19-világjárvány jelentős kihívásnak bizonyult a nemek közötti egyenlőség szempontjából:

A tagállamokban megugrott a kapcsolati erőszak eseteinek száma: például Franciaországban a lezárás első hetében 32%-kal, Litvániában pedig az első három hét alatt 20%-kal nőtt a kapcsolati erőszak bejelentett eseteinek száma. Írországban ötszörösére nőtt a kapcsolati erőszak eseteire vonatkozó határozatok száma, a spanyol hatóságok pedig arról számoltak be, hogy a kijárási korlátozások első két hetében 18%-kal több bejelentés érkezett.

A nők a világjárvány elleni küzdelem frontvonalában voltak: az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozók 76%-a, az egészségügyi szolgáltatásokban személygondozási feladatokat ellátók 86%-a nő. A világjárvány miatt soha nem tapasztalt mértékben nőtt az említett ágazatokban dolgozó nőkre háruló munkateher, egészségügyi kockázat, és a munkájuk és a magánéletük közötti egyensúly megteremtésének nehézsége.

A nők munkaerőpiaci helyzetét jelentősen rontotta a világjárvány: A nők felülreprezentáltak a válság által leginkább sújtott ágazatokban (kiskereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, gondozás és háztartási munka), ahol nincs lehetőség a távmunkára. A nőknek 2020 nyarán a részleges helyreállítás során is nehezebb volt újra belépniük a munkaerőpiacra: 2020 második és harmadik negyedéve között a férfiak esetében a foglalkoztatási ráta 1,4%-kal nőtt, míg a nők esetében csupán 0,8%-kal.

Illusztráció: Pixabay

A lezárások komoly hatással voltak a fizetetlen gondozási munkára, valamint a munka és a magánélet közötti egyensúlyra: A nők átlagosan heti 62 órát töltöttek gyermekgondozással (míg a férfiak 36 órát), házimunkával pedig 23 órát (a férfiak 15 órát).

Szembetűnően kevés a nő a Covid19-re vonatkozó intézkedésekről döntő testületekben: Egy 2020-as felmérés szerint a férfiak száma jelentősen meghaladja a nők számát a világjárványra adandó válaszintézkedésekkel foglalkozó testületekben. 87 ország – ezen belül 17 uniós tagország –115 nemzeti szintű Covid19-munkacsoportját vizsgálva megállapították, hogy 85,2 %-uk főként férfiakból áll, 11,4%-uk főként nőkből áll, és csupán 3,5%-ukban valósult meg a nemek paritása. Ami a politikai szintet illeti, az EU-ban az egészségügyi miniszterek csupán 30%-a nő. A Bizottság Covid19-válsággal foglalkozó munkacsoportját Ursula von der Leyen elnök vezeti és annak tagja öt másik biztos is tagja, akik közül három nő.

A Covid19-válságből eredő kihívások ellenére a Bizottság jelentős előfeszítéseket tett az elmúlt év során a nemi esélyegyenlőségi stratégia megvalósítása terén. Az uniós előrehaladás hatékonyabb nyomon követése érdekében a Bizottság a mai napon elindította a nemi esélyegyenlőségi stratégia nyomonkövetési portálját. A Bizottság Közös Kutatóközpontja és a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete (EIGE) által kialakított közös projekt eredményeként létrejött portál lehetővé fogja tenni az egyes uniós tagállamok teljesítményének nyomon követését, valamint a 27 tagállam teljesítményének összehasonlítását.

Forrás: Európai Bizottság

Kapcsolódó témák: #koronavírus | #nőnap |
likeold
a fb oldalunkat