Hirdetés
Meteorrajok láthatók a nyári égbolton

Nézz az ég felé!

Illusztráció: Pixabay
Földvári Gabriella
2020.07.29. 14:13

Nem mindennapi jelenséget láthat éjszaka az, aki az eget kémleli. Két meteorraj is látható lesz felettünk az égbolton.

Hirdetés

Az Alfa Capricornidák maximuma július 28-án, a Delta Aquaridáké július 29-30-án örvendezteti meg a csillagok szerelmeseit – írja az Időkép. Bár mennyiségben egyik sem túl intenzív, lassú mozgásuk miatt szebb látványt nyújtanak, és könnyebb elcsípni őket, mint a gyorsabb mozgású meteorrajok tagjait. Főként a Capricornidák esetében a lassúság mellett a fényes meteorok, tűzgömbök magas aránya is örömet jelenthet az észlelőknek – írja a portál.

A Delta Aquaridákról az első feljegyzés 1870-ből származik, G. L. Tupman-tól. A Földközi-tenger vidékéről észlelve 1870. július 27. és augusztus 6. között 65 meteort látott az Aquariusból érkezni. “A raj aktivitási időszakában a Capricornus-Aquarius területen meglehetősen sok radiáns működik, így Aquarida-Capricornida-komplexumnak is hívják ezt a területet” – olvasható Pető Zsolt meteoros blogján.

Hirdetés

Az Alfa Caprocornidákról ezt írja a szerző: “Szép, nagyon lassú hullókat ad, amelyek ráadásul fényesek is, sőt viszonylag gyakoriak a tűzgömbök. A raj külön érdekessége és magyar vonatkozása, hogy 1871-ben Konkoly-Thege Miklós fedezte fel.”

Kapcsolódó témák: #csillagászat | #napi érdekes |
likeold
a fb oldalunkat