Drága lesz és ritka?

Nem készítenek jégbort Németországban

Fotó: Wikipedia
MTI
2020.03.02. 13:30

Az enyhe tél miatt idén először nem készítenek jégbort a német borászatok.

Az enyhe tél miatt a borkészítés német törtélemében először idén a híres borászatok nem készítenek jégbort – jelentette be a Német Borintézet.

 Az ország egytelen borászati régiójában sem volt idén az ilyen borhoz szükséges mínusz hét Celsius-fok.

Az intézet szerint az egymást követő meleg telek miatt a jégbortermelés a közelmúltban csökkent, 2017-ben csak hét borászat, 2013-ban pedig csak öt volt képes jégborkészítésre.

 “Ha gyakoribbá válnak a következő években az enyhe telek, a jégborok Németország térségeiből drága ritkaságokká válnak” – mondta Ernst Büscher, az intézet szóvivője.

Az intézetnek nincs tudomása arra, hogy ebben vagy a múlt században lett volna olyan év, amikor nem készült jégbor, és mivel a 19. században még hidegebbek voltak a telek, feltételezik, hogy a legutóbbi szüret volt az első 1830, a német bortermelés kezdete óta, amikor nem készült jégbor – tette hozzá.

 A jégbor elkészítéséhez a mustot fagyott állapotban lévő szőlőszemekből préselik. A szőlőben a cukrok nem fagynak meg, csak a benne lévő víz és ezért a fagyott szőlőből préselt bor nagyon édes, ám magas savtartalmú lesz.

A jégbor Németországban mindig különlegességnek számított, a bortermelés 0,1 százalékát adta. A német jégbor legnagyobb piaca Japán és Kína, valamint a skandináv országok és az Egyesült Államok.

Kapcsolódó témák: #gasztronómia |