Összefoglaló

Négy embert megölt, többeket megsebesített a terrorista

Fotó: Győr+ Archív
MTI
2020.11.03. 18:55

Négy embert ölt meg, huszonkettőt megsebesített a hétfő esti bécsi terrortámadás elkövetője. Az osztrák kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el, politikai vezetők világszerte elítélték a merényletet.

Hirdetés

A hétfő este történtekről, illetve az ismertté vált részletekről kedden több sajtóértekezleten számolt be Karl Nehammer osztrák belügyminiszter. A miniszter utalt arra: egyelőre semmi nem utal arra, hogy egy második elkövető is részt vett volna a hétfő esti bécsi merényletben.

A terrortámadás mindössze néhány órával a koronavírus-járvány megfékezését célzó részleges karantén életbe lépése előtt történt, helyi idő szerint este nyolc óra körül. Az első lövések a Seitenstettengasse utcában található központi bécsi zsinagóga környékén dördültek el. A gépkarabéllyal, robbanóöv-utánzattal, maroklőfegyverrel és késsel felszerelkezett támadó válogatás nélkül lőtt a tömegbe, és négy ember életét oltotta ki. A merénylővel a rendőrség kilenc perc alatt végzett.

A lelőtt támadó, a 20 éves Kujtim Fejzulai albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. A férfi Bécsben született és nevelkedett, és a belügyminiszter szerint az osztrákon kívül észak-macedóniai állampolgár is volt. Az osztrák hírszerzés is ismerte őt, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni. Büntetett előéletű volt: 2019 áprilisában 22 hónapra ítélték, mert megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Tavaly december 5-én feltételesen szabadlábra helyezték, mivel fiatal felnőttként enyhébb törvények vonatkoztak rá.

A sebesültek között van egy rendőr is, aki megpróbálta az útját állni a támadónak. A rendőrt megműtötték, az állapota stabil.

A hivatalosan terrorcselekménynek minősített támadás után a rendőrség tizennégy embert vett őrizetbe, és tizennyolc ingatlanban tartott házkutatást.

Kedd délután magas fokú biztonsági készültség volt érvényben Bécsben, a rendőri jelenlétet megerősítették – közölte Karl Nehammer. A politikus korábban felszólította a főváros lakosait, hogy maradjanak otthonaikban, kerüljék el Bécs belvárosát, a szülők pedig ne küldjék óvódába, iskolába gyerekeiket kedden.

A zsidó hitközség elrendelte az összes ausztriai zsinagóga ideiglenes bezárását. Emellett a bécsi kóser éttermek, boltok és zsidó iskolák sem nyitottak ki kedden – mondta el Erich Nuler, a válságstáb szóvivője.

A 2001-es népszámlálás adatai szerint 8140 zsidó él Ausztriában, 6988 Bécsben. Más becslések szerint számuk 15-20 ezer is lehet.

A rendőrség megállapítása szerint hétfő este legalább három helyszínen voltak támadások, az egyik az osztrák főváros legnagyobb zsinagógája közelében.

A civilizáció és a barbárság küzdelmének vagyunk szemtanúi – hangsúlyozta a bécsi terrortámadásra reagáló beszédében Sebastian Kurz osztrák kancellár.

Kurz óva intett a társadalmi szakadástól. A kancellár szerint a történtek nem a keresztények és a muszlimok, vagy Ausztria és a migránsok összeütközéséről szólnak.

“Sokkal inkább azok között zajlik küzdelem, akik hisznek a békében és akik háborút akarnak” – vélekedett.

Megjegyezte: a vallás és a származás nem indokolhatja a gyűlöletet. Hozzátette: az ellenség az iszlamista szélsőségesség, nem a muszlimok.

 A merényletet olyanok követték el, akik gyűlölik életvitelünket és alapértékeinket – vélekedett. Egyúttal megígérte, hogy felelősségre vonják a támadás elkövetőit és kitervelőit.

Ausztria Észak-Macedónia segítségét kérte a bécsi terrortámadást követően – számolt be az észak-macedón belügyminisztérium kedden. Az osztrák rendőrség az Európai Rendőrségi Hivatalon (Europol) keresztül kérte az észak-macedón hatóságok együttműködését és a támadóhoz kapcsolódó információk átadását.

A heute.at osztrák hírportál szerint Szlovákiából származhat az a fegyver és a lőszer, amelyet a terrortámadás elkövetője használt. Roman Mikulec szlovák belügyminiszter a TV Joj kereskedelmi televíziónak nyilatkozva ezt az értesülést megerősítette. Tekintettel arra, hogy a terrortámadást a bécsi zsinagógánál hajtották végre, Szlovákiában megerősítették a zsinagógák és a zsidó emlékhelyek ellenőrzését.

Csehország kedden szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vezetett be a cseh-osztrák határátkelőkön, és megszigorította az országban lévő zsidó imahelyek és emlékhelyek védelmét – jelentette a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24) a bel- és a külügyminisztériumra hivatkozva.

Európai és közel-keleti politikai vezetők egységesen elítélték a terrortámadást, és szolidaritásukat fejezték ki a megtámadott Ausztria népével és kormányával

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #Bécs | #terrortámadás |