Járványhelyzet

Mutatjuk a különböző vakcinák hatékonysági fokát!

Fotó: MTI/Varga György
Győr+
2021.07.14. 09:02

Mintegy 1200 jelentkezőnél került sor a Semmelweis Egyetemen június 15-én meghirdetett térítésmentes koronavírus ellenanyagszint-vizsgálatra, melynek kapcsán mind az öt, Magyarországon használt vakcina hatására létrejött ellenanyagszintet vizsgálta az egyetem laboratóriuma. Az esetek 88 százalékában pozitív eredményt adott a Roche cég SARS-CoV-2 vírus S protein RBD doménnal – vagyis a vírus terjedéséért felelős fehérjével – szembeni antitestek kimutatására szolgáló tesztje azoknál, akik egy korábbi antitestvizsgálat negatív eredményével érkeztek az egyetemre.

Egy vakcina hatásossága azt jelenti, hogy az adott készítmény milyen százalékban tudja megakadályozni az oltott személy megbetegedését, esetleges súlyos szövődményeit. Az eredmény azonban nemcsak a készítményektől függ, azt több más tényező is befolyásolja, pl.: életkor, krónikus alapbetegség, az oltás beadásának módja, vagy a beadás óta eltelt idő, illetve a korábban történt fertőzés – hangsúlyozza az egyetem.

A WHO akkor tart hatásosnak egy vakcinát, ha a klinikai vizsgálatok különböző fázisaiban bebizonyosodik, hogy az minimum 50-60%-os hatékonysággal működik.

Lássuk a legfontosabb kérdésre a választ: melyik vakcina mennyire hatékony:

– a Pfizer/BioNTech vakcinája (Comirnaty) 95%-os,
– a Moderna készítménye 94,5%-os
– az Oxford/AstraZeneca készítménye (a 12 hetes oltási séma alkalmazásával) 82%-os,
– az orosz Gamaleja készítménye (Szputnyik V) 97,6%-os,
– a kínai Sinopharm vállalat oltása pedig átlagosan 79,4%-os hatásossággal rendelkezik. 

A Semmelweis Egyetem 1195 vérvételt végzett el a vizsgálat során, olyan személyeknél, akiknek volt megelőző negatív teszteredménye.

A vizsgálat eredménye, hogy a korábban negatívnak mért személyek 88%-a az egyetem mérésében pozitívnak mutatkozott, azaz van kimutatható és elegendő szintű vírus ellenes ellenanyaga – azaz 12 százalékuknál nem volt elegendő ellenanyag.

A részletes, életkorra is lebontott számokat az egyetem honlapján lehet megtekinteni.

Kapcsolódó témák: #Járványhelyzet | #koronavírus | #oltás | #vakcina |