Hirdetés
Koronavírus

Most szegték meg legtöbben a korlátozásokat

Fotónk illusztráció: Krizsán Csaba/MTI
Győr+
2020.04.26. 11:55

Az Operatív Törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján sajnos arról számolt be Lakatos Tibor ezredes, hogy a hétvégén sokan szegték meg a kijárási korlátozásokat. Müller Cecília a lelki egészség fontosságáról is beszélt.

Hirdetés

Az Operatív Törzs megszokott, 11 órakor kezdődő sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor ezredes elmondta, hogy ezen a hétvégén is akadt dolga a hatóságoknak, s sajnos összesen 1005 intézkedést kellett végrehajtaniuk amely összefüggésben volt a kijárási korlátozás megszegésével. Eddig ez volt a legmagasabb intézkedési szám. Továbbra is felhívják mindenki figyelmét, hogy a szabályokat be kell tartani, ezek kiemelkedően fontosak a járvány elleni védekezés során.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a legfrissebb számokkal kezdte. Vasárnapra 2500 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 10 krónikus beteg, közöttük egy 37 éves nő is, akinél alapbetegségként extrém elhízást jelöltek meg a kormányzati portálon. Ezzel 272 főre emelkedett az elhunytak száma, 485-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 927 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 56-an vannak lélegeztetőgépen.

Hirdetés

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy emelkedő tendenciát mutat a kórházban ápoltak száma, de a járványgörbe továbbra is lapos, ami jó hír. Ahogy az is, hogy már többeket sikerült levenni a lélegeztetőgépről, s ők is gyógyultan távozhattak. Ezekhez a jó híreknek szorosan kapcsolódik a védekezés, amely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a járványt sikerül kordában tartani.

Ismét kiemelte, hogy a leginkább fertőzött terület Budapest és Pest megye, amelyből látszik, hogy a vírus a sűrűn lakott területeken terjed a legintenzívebben. Hangsúlyozta azonban, hogy más országokkal nehézkes és nem biztos, hogy tanácsos összehasonlítani a magyarországi számokat, mert minden országban máshogy zajlik le a járvány s eltérőek az intézkedések. Elmondta, hogy az elhunytak legtöbbjének volt valamilyen alapbetegsége, ám a hazai statisztikákban alapbetegségtől függetlenül a koronavírus áldozataiként rögzítik őket. Az is elhangzott, hogy itthon a fertőzöttek között valamennyivel több a nő, mint a férfi.

Müller Cecília beszélt a járvány lelki okairól is, s kiemelte: fontos, hogy kijárási korlátozás során is figyeljünk a szellemi, a testi és a lelki egészségünkre, a töltődésre is.

Erre számos lehetőség van, akár egy jó könyv, egy telefonos beszélgetés, egy otthoni edzés, hogy csak párat említsünk. Kiemelte, hogy néha kapcsoljuk ki a tv-t, a rádiót, s egy kicsit ne figyeljük a híreket. Foglalkozzunk olyan témákkal is, amelyek nem a koronavírussal kapcsolatosak. Töltsük a vasárnapot egy kicsit úgy, hogy más legyen a hétköznapoktól.

Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott, hogy bármilyen korlátozásnak az enyhítését csak nagyon lassan, fokozatosan a járvány alakulását fokozatosan követve lehet majd bevezetni.

Müller Cecília azt is kiemelte, hogy aki otthonában érzi magát rosszul, ne habozzon, hívjon mentőt. Kiemelte, hogy hazánkban az otthonában még egyetlen egy ember sem hunyt el koronavírus miatt.

A WHO megállapítása is szóba került, mely szerint egy fertőzött átlagosan 2-3 embert tud megfertőzni, viszont Magyarországon ez már régóta 1 alatt van, tehát egy fertőzött átlagosan 1 embert fertőz meg. Ez köszönhető az idejében bevezetett korlátozó intézkedéseknek is.

Szintén újságírói kérdés volt, hogy az önkormányzatok által hozott szigorítási intézkedések beváltották-e a hozzájuk fűzött reményeket, amelyre az a válasz érkezett, hogy a polgármesterek eddig jól éltek a korlátozási lehetőségekkel.

Arra is kitértek, hogy ha május 3-ától némi lazítás is lehet a szabályokon, az idős korosztályt továbbra is kiemelten figyelik és óvják majd, erről majd idejében tájékoztatják az embereket.

Kapcsolódó témák: #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat