Hirdetés

Meleg étel minden napra

Fotó: shutterstock.com/Inside Creative House
J. Kovács Andrea
2022.07.30. 17:04

A magányosan elfogyasztott ebéd, és az egy személyre való főzés problémájára is van megoldás.

Hirdetés

Jaj, de nem szeretek magamnak főzni! – halljuk sokszor az egyedülálló és idős emberek panaszát. Pedig a meleg ételre szükségünk van, hiszen a kutatások azt bizonyítják, hogy szervezetünk több kalóriát tud hasznosítani belőle, mint a nyers kosztból. No és az ízélmény sem hasonlítható össze a nyers étrendével. Ám valóban nem kellemes mindennap egy személyre főzni.

Megoldás lehet, ha hetente két-három alkalommal készítjük el meleg ételeinket, de ha van fagyasztónk, akár egy hétre előre is elintézhetjük az ebédkészítést. Sőt, bátran belevághatunk valami egészen újszerűbe. Távol élő ismerősöm mesélte, hogy náluk kizárólag idősek élnek a többemeletes házban. A mindennapi főzőcskézést és az egyedüllétet megunva, érdekes megoldást találtak. Öten összefogtak, felosztották egymás között a hétköznapokat és megbeszélték, hogy mikor ki főz. Némi vita kialakult ugyan az étrend megtervezésénél és a költségvetés elkészítésénél, de aztán megegyeztek. A hétvégeket szabadon hagyták a gyerekek, unokák látogatása miatt. Bár eleinte nem nagyon bíztak benne, hogy a módszerük tartós lehet, ma már zökkenőmentesen működik.

Hirdetés

Általában kis edényekben hazaviszik a soros szomszédtól saját adagjukat, de többször előfordul, hogy egyiküknél-másikuknál közösen fogyasztják el a házi kosztot. Ilyenkor nem sietnek sehová, ebéd után kávéznak, beszélgetnek, olykor a kártya is előkerül. Így nemcsak a finom ebédet biztosítják maguknak, hanem már az egyedüllét sem nyomasztja őket. Most egy frissen megözvegyült férfi csatlakozott hozzájuk. Ő ugyan főzni nem tud, de szívesen eljár a piacra és a boltba.

Kapcsolódó témák: #ebéd | #étel | #nyugdíjasok |
likeold
a fb oldalunkat