Hirdetés

Megtarthatók a szabadtéri rendezvények

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2020.05.28. 13:00

Az új kormányrendelet értelmében megtarthatók a szabadtéri rendezvények - erről Kiss Róbert, rendőr alezredes számolt be a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Hirdetés

A sajtótájékoztató elején a járványügyi adatokat ismertették: Újabb 23 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3816 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 4 krónikus beteg, 509 főre emelkedett a halálozások száma, 1996-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1311 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 42%-a budapesti. 404 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

Kiss Róbert, rendőr alezredes elmondta: a Magyar Közlönyben kihirdették, és pénteken hatályba lép egy új, Budapestet érintő jogszabály, miszerint kinyithatnak az éttermek belső terei a fővárosban is.

Hirdetés

Emellett fogadhatnak vendéget a fővárosi szálláshelyek, és kinyithatnak a szabadtéri játszóterek is.

Szabadtéri rendezvényekről szólva elmondta, egy másik kormányrendelet értelmében a szabadtéri rendezvények látogathatók – például sportrendezvények, kulturális rendezvények, színházi előadások, kiállítások, cirkuszi előadások.

Azonban függetlenül annak nyilvánosságától, tilos tartózkodni a nem zárt helyen tartott, zenés, táncos rendezvény helyszínén, így fesztiválon, könnyűzenei koncerten, táncházban, táncklubban, diszkóban, rockklubban. 

Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa arról számolt be: több mint 1000 ember került kórházba a betegség tüneteivel. A koronavírus-fertőzés lefolyása hosszú idő, a betegek az intenzív osztályon többnyire lélegeztetőgépen vannak napokon, heteken keresztül. Jelenleg is van olyan beteg, aki már négy hete van lélegeztetőgépen. A főorvos hozzátette, szerencsére sok esetben gyógyultan hagyják el az osztályt. Hozzátette, eddig 509 igazolt fertőzött hunyt el, de haláluk hátterében többnyire más, krónikus betegség is állt.

Szlávik János arról is beszélt, a gyermekek orrában kevesebb olyan receptor van, amelyeket a betegség meg tud támadni, így a koronavírus lefolyása náluk enyhébb, mint a felnőtteknél. Ugyanakkor ők is hordozók lehetnek, s megfertőzhetnek másokat.

Az infektológus főorvos hangsúlyozta, a fertőzések száma továbbra is folyamatosan csökken Magyarországon, és hazánkban nem magas a koronavírus-fertőzés miatti halálozások száma a lakosságszámhoz képest.

Kapcsolódó témák: #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat