Hirdetés
A reflektorozás talán a legrosszabb ötlet: ledermedhet tőle az állat

Megjött az jó idő, és vele vadveszély is az utakon

Fotó: Pixabay
Győr+
2020.04.18. 13:31

A jó idő beköszöntével közlekedésünk során – elsősorban a lakott területen kívüli útszakaszokon – bármikor találkozhatunk vadon élő állatokkal.

Hirdetés

A vadbalesetek jellemzően az éjszakai fényviszonyok között és kora hajnali időszakban, lakott területen kívül történnek – hívják fel a figyelmet a rendőrség hivatalos weboldala mostani időszak egyik közlekedéssel kapcsolatos veszélyére.

Azokon a lakott területen kívüli útszakaszokon, ahol fokozottan számolni kell vadon élő állatok megjelenésére, a vadásztársaságok a veszélyforrást jelző táblával és az alatta elhelyezett – távolságot is feltüntető – kiegészítő táblával jelzik.

Hirdetés

Ezeken az útszakaszokon célszerű fokozott óvatossággal, lassabb sebességgel haladni, és a jármű előtt hirtelen megjelenő vad esetén, intenzív fékezéssel és hangjelzés – esetleg vadriasztó síp – használatával menekülésre késztetni az állatot.

Semmiképpen nem javasolt a távolsági fényszóró bekapcsolásával „sokkolni” a vadat, mert a tapasztalatok szerint éppen az ellenkezőjét érjük el vele, gyakran ledermed, és nem tud kitérni az ütközés elől.

A féktávolságon belül, a jármű elé kiugró állattal elkerülhetetlen az ütközés. Baleset esetén mindenképpen értesíteni kell a 112-es segélyhívó számon a rendőrséget. Az elpusztult állatot tilos elvinni, aki mégis megteszi, lopást követ el.

Az egyes vadbalesetek esetében gyakran vitatható, hogy kinek a felelőssége annak a bekövetkezése.

Az autópályán, illetve autóúton történt balesetek esetében általában a közút kezelője, ritkább esetben a vadásztársaság a felelős, azonban egyéb utakon történt eseteknél a felek polgári peres úton bizonyíthatják az igazukat.

Kapcsolódó témák: #baleset | #közlekedés | #rendőrség |
likeold
a fb oldalunkat