Még mindig hiányzol, Kékes Zoli!

Havassy Anna Katalin
2022.01.20. 21:25

Öt év telt már el, mégis nagyon nehéz még mindig elfogadni, hogy Sziszi, azaz Kékes Zoltán, a Dolly Roll ikonikus alakja nincs többé. A Dolly Roll sincs már öt éve. Szerencsére Dolly továbbra is énekel, de Sziszi nagyon hiányzik. Meg a gyermek és kamaszkorom gondtalan pillanatai, Szisziéktől kísérve.

Hirdetés

Mikor öt évvel ezelőtt jött a Kékes Zoli halálhírre, úgy éreztem, megkopott egy kicsit gyermeki lelkem tündér ragyogása. Olyan ember ment el, akiről valahogy nem tudtam elképzelni, hogy egyszer csak nem lesz többet. Hiszen ott volt velem a kezdetektől, a Dolly és a Sziszi, na meg a nagy szerelem, a Richie… A Dolly Rollban ők ketten az állandóságot képviselték, Richie pedig a jóképű kedves srácot, aki miatt elkezdtem dobolni… 1992-ben, 8 évesen a Rock and Rollra hívlak volt az a lemez, amivel végérvényesen elvesztem… A zene és a Dolly Roll magával ragadt.

Emlékszem, ha valamim fájt, Dolly Roll Showt nézhettem VHS-ről, mert az vigasztalt legjobban. Anyukám Erzsébet királynéról szóló könyvét mindenáron el akartam olvasni, hiszen rá volt írva, hogy Sissi, s nekem a Sziszi az a Kékes Zoli… Ha rossz fát tettem a tűzre, az volt a büntetés, hogy nem hallgathattam a kazettáim. Mert ahogy múlt az idő, egyre több és több lett: Rég volt, szép volt, Simogass napsugár, Ébreszd fel a szívemet, Ábrándos szép napok, Gondolsz-e majd rám, Beat-turmix, a Tipi Tapi lemezek… Sorra gyűltek és imádtam mindegyiket.

Az iskolai Tátikákon naná, hogy arra szavaztam, aki Dolly-t személyesítette meg, mert én soha nem mertem… Ahogy nőttem, úgy ismertem meg a korábbi Dolly Roll-t, majd a Hungáriát, és rájöttem, hogy mind-mind nekem szólnak. A zene, a dalok, a fazonok. Kékes Zoli a Hungária Beatles láz lemezen is ott volt, gitározott, énekelt. Az Ilyen show nem volt még, vagy a Jöjj el szerelemre hívlak is mind ott viselik Zoli játékát. A Szerelmes lapgitárok vagy a Levelek a falon is olyan nóták, amelyben ott volt a Kékes. Olvastam a Dollywood sztorit, jártam koncertekre és érdekelt minden, ami a zenekarral kapcsolatos… Zene-őrültként ma sem telik el úgy nap, hogy ne hallgatnék valamit a Kékes Zoli munkásságából…

Azon a bizonyos napon amikor ő elment, úgy érzem, valami nagyon messzire költözött belőlem. Hiszen elment a Sziszi. Egy olyan valaki, akivel szinte együtt töltöttem a gyermekkorom.

S most már öt éve nincs velünk a Kékes Zoli.

Elképzelni sem tudtam, mit érezhetett Dolly, akit mind a mai napig az egyik legnagyobb magyar énekesnőnek tartok. Dolly, aki talán még Kékes Zolinál is többet jelent, akinek a hangja mindig, minden hangulatra megfelelő. Energikus, fantasztikus. Nekem Dolly a nő, akire fel lehet nézni, akinek olyan stílusa van, amely soha nem erőltetett, soha nem kényszeres, akinek a színpad a lételeme, aki mosolyog és ragyog a deszkákon.

Hálás vagyok Neki, hogy nem törte össze annyira imádott zenésztársa elvesztése, hogy visszavonuljon, s emlékszem, azt mondta nekem egy győri találkozásnál: egy pillanatig sem gondolt erre. A Dolly Roll-t megszüntette, s folytatta, folytatja Dolly Plussszként. Minden tiszteletemmel és 1992 óta tartó szeretetemmel kívánok neki nagyon sok sikert és erőt a továbbiakhoz.

Ám Zoli nélkül már semmi sem lesz olyan, mint régen. De a dalokban itt él velünk, örökre. Gondolok Rád, hallgatom a dalaitokat és köszönök mindent!

Kapcsolódó témák: #emlékezés | #Szemszög | #zene |
likeold
a fb oldalunkat