Ma van a rák elleni küzdelem világnapja

Illusztráció: depositphotos.com
Győr+
2022.02.04. 13:24

„Szüntessük meg a különbséget! Kapja meg mindenki a túléléshez szükséges lehető legjobb egészségügyi ellátást, legyen szó képalkotó diagnosztikáról vagy terápiás eljárásól” - szól az idei Rákellenes Világnap mottója.

Idén február 4-én a Nemzetközi Rákellenes Szövetség három évre szóló kampányt indít, amelynek célja, hogy a világon a lehető legtöbb ember számára elérhetővé tegye a legmodernebb diagnosztikai eljárásokat, a rendelkezésre álló hatékony rákterápiákat. A rosszindulatú daganatos betegek túlélése ugyanis gyakran azon múlik, hogy abban az országban és azon a lakóhelyen, ahol él, milyen szintű ellátás érhető el.

Ráadásul a COVID-19 járvány a fejlett országok jól működő egészségügyi rendszerét is próbára tette, emiatt a rákszűrő programok és a daganattal küzdő betegek hátrányba kerültek, sokan féltek elvégeztetni időben a szükséges vizsgálatokat, mások nem kaptak megfelelő időben lehetőséget a vizsgálatokra. Európában a pandémia első évében 100 millió rákszűrő vizsgálat maradt el, ezért 1,5 millióval kevesebb rákbeteget diagnosztizáltak a korábbi átlaghoz képest. Ennek nyomán 2021-től havonta plusz 100.000 daganatos páciens kerül be az ellátó rendszerekbe, akiknél jórészt már túl későn ismerték fel a betegséget. Mint ismeretes a rosszindulatú daganatos betegségek jó eséllyel kezelhetők, ha korai stádiumban ismerik fel őket.

Még Európán belül is óriási különbségek figyelhetők meg a rosszindulatú daganatos betegek túlélési esélyeit tekintve. Nyugat-Európában a vastagbélrákkal kezelt páciensek ötéves túlélési aránya 63 %-a, míg ez az arány kelet-európai blokkban csak 52%. Az öreg kontinens országai között lakosságarányosan Magyarországon halnak meg a legtöbben vastagbéldaganat következtében, évente 5000 ember. Hasonló tendenciát láthatunk az emlődaganatos betegeknél is, míg a skandináv és nyugati országokban a diagnosztizált hölgyek 82-87%-a éli túl a betegséget, addig a keleti régióban csupán 75%. Hazánkban évente több, mint 8000 emlődaganatot ismernek fel, és körülbelül 2000 hölgy veszti életét a kór következtében. Sajnos ennek hátterében az áll, hogy nemigen járunk szűrési vizsgálatokra, például míg Franciaországban a felnőtt lakosság 85%-a jár egészségügyi szűrővizsgálatokra, addig Magyarországon csupán a 40 %-a.

A daganatos betegek ellátásának egyik legfontosabb része a képalkotó diagnosztika, hiszen a diagnosztizálásban és a terápia hatékonyságának követésében is óriási szerepet játszik.

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #betegség | #egészség | #egészségügy | #világnap |