Hirdetés
Egészség

Holnap lesz a kézmosás világnapja – hatékony tippekkel a fertőzések ellen

Fotó: Freepik
Tóth Vivien
2021.10.14. 11:02

Az UNICEF kezdeményezésére 2008-tól tartják számon október 15-ét a kézmosás világnapjának. A világnap hangsúlyossága, hogy felhívja a figyelmet a kézhigiénia fontosságára, mely számos fertőző betegség ellen nyújt védelmet. Sokan azonban helytelen technikával mosnak kezet, mellyel ugyanolyan veszélynek vannak kitéve, mint azok akik egyáltalán nem mosnak kezet bizonyos rituálék után.

Hirdetés

A bőrünk felületén kezdődik a mikroorganizmusok elleni védekezés. Elég hozzá egy kézfogás, vagy egy hétköznapi szennyezett tárgy (például kilincs) megfogása, hogy kezünkön millió számra hemzsegjenek a kórokozók. A legegyszerűbb beviteli mód a szemen és a szájon, vagy az orron át történik, mellyel akadály nélkül juttatjuk szervezetünkbe a veszélyes mikroorganizmusokat.

Érdekességképp, a legtöbb ember több mint száz alkalommal nyúl az arcához munka közben, úgy hogy észre sem veszi ezt a tevékenységet. Bár teljesen sterilre nem szükséges tisztítani a kezünket, hiszen az immunrendszerünk szűri a kórokozókat bizonyos szinten, azonban szappanos kézmosással megtizedelhetjük a vírusok és a baktériumok számát a bőrfelületünkön.

A kézmosás helyes sorrendje

Fotó: Freepik

A legfontosabb, hogy nem elég a sima vizes leöblítés, és mindig folyó vízben mossunk kezet. Szappanozáskor nem elég a kézfejet bedörzsölni, hanem külön figyelmet kell szentelni az ujjközöknek, és a köröm alatti területeknek is.

Legalább húsz másodpercig tartson a kézmosás, és mindig távolítsuk el az ékszereket, melyek alatt hemzsegnek a kórokozók.

Kézszárításnál az eldobható papírtörlők biztosítják a legerősebb védelmet. A nyilvános kézszárító gépek visszafújhatják a berendezésben lappangó kórokozókat a tiszta kezünkre.

Használjunk folyékony szappant a hagyományos helyett. Utóbbi felületén rengeteg kórokozó maradhat rajta, az előző felhasználó után.

Tanítsuk meg gyermekünknek is a helyes kézmosási technikát, amivel jelentősen csökkenteni lehet a közösségben terjedő fertőzések esetszámát.

Ne csak WC-használat után mossunk kezet!

Nem elég a mosdó használata után kezet mosni, legjobb ha rutinszerűen beivódik a mindennapokba a napi többszöri kézmosás. Főzés előtt, illetve nyers hús érintése után mindig ajánlatos a kézmosás. Kontaklencse behelyezés előtt se feledkezzünk meg róla, ahogy sebkezelés előtt és után is kiemelten fontos. Az állatok érintése, valamint a háztartási hulladék kidobása, illetve vegyszeres takarítás után se feledkezzünk meg a kézhigiéniáról. 

Ajánlatos minden köhögés és tüsszentés után az alapos kézmosás. Amennyiben nincs erre mód, használjunk kézfertőtlenítő gélt.

Kapcsolódó témák: #betegség | #egészség | #fertőzés | #kézmosás | #megelőzés |
Hirdetés