Kitüntetés

Lovagkeresztet kapott Ambrus atya

Fotó MTI/Krizsán Csaba
Győr+
2020.12.08. 17:43

Több évtizedes lelkipásztori szolgálatot és oktató-nevelő munkát ismertek el a rangos díjjal.

Hirdetés

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki a Pannonhalmi Bencés Gimnázium legendás tanárát, Pintér Ambrus bencés szerzetest. Az Áder János köztársasági elnök által adományozott kitüntetést 2020. december 7-én este, egy szűkkörű ünnepségen adta át Pannonhalmán Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára.


Többszörös főapátsági rekorder.

Az 52. tanévét kezdte Pannonhalmán, 25 évig szolgált a diákotthonban, öt osztály prefektusa volt. 48 éve vezeti az
irányítástechnika szakkört, 20 évig volt vendégpáter. 1979 óta a legendás
gimnáziumi mozi üzemeltetője és hazánk legrégebben, 1956 óta szolgáló
mozigépésze egyben. Ahogy egyik diákja visszaidézte idei, 80. születésnapján: „Köszönöm neki, hogy megmutatta, miképpen lehet repülőroncs-alkatrészekből profi hangosítást eszközölni.”

Ambrus atya több évtizedes lelkipásztori szolgálatának és oktató-nevelő munkájának elismeréseként részesült a díjban. Fontosak a példaképek, akikre oda tudunk figyelni és meríthetünk életpéldájukból – így méltatta Pintér Ambrus atyát Soltész Miklós államtitkár az ünnepségen. Mint mondta: „ha nem tudunk kiemelni olyan nagyszerű embereket, mint Ambrus atya, akkor nincsenek kapaszkodók. Nagyon nehéz az Úrjézus tanítását lefordítani a mindennapok életére, és ezt a bencés atyák megteszik, Ambrus atya is megteszi.” – tette hozzá.

Ambrus atya meghatódva köszönte meg a kitüntetést. 1968 óta tanít a gimnáziumban és 50 éve vezeti az irányítástechnika szakkört, tehát a mai napig aktív tanár.

„A gyerekeket kezdetben könnyebb volt lelkesíteni, aztán ahogy egyre fejlettebbek lettek az infokommunikációs eszközök, egyfajta fásultságba süllyednek bele”

– fogalmazta meg évtizedek szaktanári összegzését. Ahogy kifejtette, politikailag is izgalmas időszakban a „létező, de nem működő szocializmusban” indult pályafutása.

Ugyanakkor mi itt sajátos szabadságot élveztünk ebben a szigetben. Sokszor megkísértett, hogy nem a könnyebbik végét választottam-e az életnek. Ahogy egyre több emberrel kerültem kapcsolatba a szülőkön keresztül is és mindig az volt az érzésem, hogy a kintiek nagyon nehéz helyzetben vannak. Nem vagyok-e én itt felesleges, de épp rajtuk keresztül azt éreztem, hogy szükség van rám. Egy öregembernek így visszafelé minden dolog fontos, ami kicsit is elismeri a múltját, könnyebben éli a jelent és könnyebben megy a jövő felé, ami még vissza van.” – elmélkedett a vele ünneplő bencések körében.

Az atyát a gimnázium egykori diákja, Simon Miklós terjesztette fel a kitüntetésre. Az országgyűlési képviselő az átadáson felidézte pannonhalmi diákéveit is, amelyek alatt – saját bevallása szerint – sokat tanult Ambrus atyától is. Mint mondta, szigorú volt velük, de a számonkérések idején jót tudott tenni a „gyengélkedőkkel”. Ahogy azt Simon Miklós tréfásan kifejtette, ez azt jelentette, hogy egyes helyett kegyelemből kettes alát kaptak. A szűkebb-tágabb bencés közösség Ambrus atyája „az ország első technika- és utolsó fizikatanárainak egyike” – így írt róla egy 2012-es szaktanári jelentés.

Forrás: Pannonhalmi Főapátság

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #bencések | #pannonhalmi apátság |