Koronavírus

Litvánia területének egyötödén karantént vezettek be

Illusztráció: Pixabay
MTI
2020.10.26. 17:15

Karantént vezettek be hétfőn Litvánia területének egyötödén, a 60 helyi önkormányzatból tizenkettőben a koronavírus-fertőzöttek élesen megemelkedett száma miatt.

A vesztegzárról szóló rendelkezés két hétig lesz érvényben, a kormány ezt követően dönt a további lépésekről.

Aurelijus Veryga litván egészségügyi miniszter később újságíróknak elmondta, hogy karantént vezetnek be további nyolc helységben, köztük az ország három legnagyobb városában.

“Tekintettel a járványügyi helyzet romlására, döntés született arról, hogy karantént vezetnek be szerdától Vilniusban, Kaunasban, Klaipedában és további öt önkormányzatban” – közölte.

A karantén idején a lakosoknak otthonukon kívül maszkot kell viselniük. A hatóságok korlátozzák a közlekedési eszközök forgalmát, és csupán a munkahelyre, az üzletekbe, a gyógyszertárba és az egészségügyi intézményekbe történő utat engedélyezik.

Minden tömegrendezvényt lemondtak. A lakáson kívül öt embernél többen nem gyűlhetnek össze, kivételt ez alól egy család tagjai képezhetnek.

Csupán azok a bevásárlóhelyek üzemelhetnek, amelyekben a lehetőség szerint biztosított, hogy 10 négyzetméteres terület áll rendelkezésre minden egyes vásárló számára.

A cégeknek javasolták a távmunka bevezetését.

Az elmúlt 24 órában az országban rekordszámú, 766 újabb igazolt koronavírus-fertőzöttet regisztráltak.

Litvániában ősszel először október 9-én rendeltek el karantént a Raseinai körzetben, ahol több mint 31 ezer ember él. Előbb kéthetes karantént vezettek be, majd ezt újabb két héttel meghosszabbították.

A balti országban az első koronavírusos esetet február 28-án regisztrálták. Azóta 136-an meghaltak és 4166-an felgyógyultak. Összesen 10 949 igazolt koronavírusos esetet tartanak nyilván. Önkéntes karanténban 31 700- an vannak.

Kapcsolódó témák: #koronavírus |