Legyen őszinte! Beköti magát az autóban?

Havassy Anna Katalin Depositphotos.com
2022.11.16. 12:01

Erre keresi a választ az a kérdőív, amelyen az Országos Rendőr-Főkapitányság- Országos Balesetmegelőzési Bizottságának megbízásából készített a Partnerség a Közlekedésbiztonságért Egyesület. Fontos, hogy minél többen kitöltsék a pár perces, anonim kérdőívet.

Örök vitatéma, hogy vajon szükséges-e bekötni a biztonsági öveket az autóban, vagy önálló döntést hozhat-e a sofőr, vagy az utas. Nos, A KRESZ 1976.  január 1-je óta írja elő a legfontosabb passzív biztonsági eszköz használatát, így aki úgy dönt, hogy nem csatolja be, az már biztos, hogy a szabályok ellen vét és vállalnia kell a következményeket.

Amely jó esetben egy büntetés, rosszabb esetben sajnos akár halál is lehet. Számos baleset során bizonyosodott be, hogy ha be lettek volna kötve a gépjárműben lévők, akkor nem lett volna tragikus kimenetele az balesetnek. S ez igaz a vezetőre és az utasokra is. Nem lehet tehát elégszer hangsúlyozni a biztonsági öv fontosságát és a balesetmegelőzési szakemberek egyik kiemelt feladata erre felhívni a figyelmet.

Szerencsére egyre többen látják be, hogy túl magas árat fizethetnek egy hátuk mögött becsatolt övért, vagy egy öv nélkül bekattintott csatért, amellyel az autók idegesítő jelzését kikapcsolhatják, a halált azonban nem verhetik át… Túlzó lenne az állítás? Egy-egy tragédia helyszínét, családok megroppanását látva aligha…

Sokan tévesen hivatkoznak arra, hogy a saját autójukban azt csinálnak, amit akarnak.” – kezdte Rosta Roland őrnagy, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság MKBB titkára, csoportvezetője, majd így folytatta:A közlekedés során minden résztvevő magáért és másokért is felelős. A biztonsági öv használata pedig kötelező: a vezetőnek és az utasoknak is. Sok-sok, már megtörtént balesetnek lehetett volna enyhébb a kimenetele, ha használják az övet. Ha bekapcsoljuk, például jó eséllyel nem tudunk kizuhanni az autóból és az utastérben is megóvhat minket a súlyosabb sérülésektől. Ez a kérdőív teljesen önkéntes és anonim, s aki kitölti sokat segíthet a szakembereknek. Átfogóbb képet kaphatunk a biztonsági öv használati szokásokról, és arról is, miként vélekednek a közeledők arról, mások hogyan használják ezt a passzív biztonsági eszközt.  A válaszok segítségével pedig célzotabban folytathatjuk a figyelemfelhívó, megelőző munkát. Mert a javuló statisztikák mutatják, hogy igenis van értelme beszélnünk a megelőzésről! Aki esetleg azért nem szeretné kitölteni a pár perces kérdőívet, mert őszinte válasz esetén retorzióktól tart, azt meg kell nyugtassam: tényleg teljesen névtelenül kitölthető és csupán a prevenciós munkánkat segítik a válaszokkal a közlekedők.” – zárta az balesetmegelőzési szakember. 

A kérdőív ITT érhető el!

Illusztráció: Depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #112 | #baleset-megelőzés | #közlekedés | #rendőrség |