Hirdetés
Hétvégi program

Kulturális séta a kormányhivatalokban

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2020.09.17. 13:15

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozaton több száz rendezvény, több mint kétszázötven vezetett séta és közel háromszáz rejtett hazai műemlék várja az érdeklődőket országszerte ingyenes programokkal 2020. szeptember 19-20. között. A rendezvénysorozathoz a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal is csatlakozott.

Hirdetés

A Miniszterelnökség koordinálásával zajló Kulturális Örökség Napjai programsorozat különlegességét az adja, hogy egy hétvégére olyan ritka műemléképületek és különleges helyszínek is megnyitják kapuikat, amelyek általában az év 363 napján zárva vannak a nagyközönség előtt. A két napra látogathatóvá váló rejtett, exkluzív helyszíneket szakavatott helyi önkéntes túravezetők mutatják be az érdeklődők számára ingyenesen, regisztráció nélkül.

Az idei rendezvény kiemelt célja, hogy két napra Magyarország olyan rejtett kulturális gyöngyszemei, köztük számos egyházi épület és templom is reflektorfénybe kerülhessen, amelyek nincsenek, vagy esetleg távolabb esnek a klasszikus turisztikai fősodorban található helyszínektől.

Hirdetés

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal két épületével csatlakozott az országos rendezvénysorozathoz. A Soproni Járási Hivatal és a Mosonmagyaróvári Járási Hivatal Kormányablakai is csodás, műemléki védelem alatt álló épületekben találhatóak, melyek most szeptember 19-én (szombaton) és 20-án (vasárnap) is megnyitják kapuit a látogatók előtt.

A Soproni Járási Hivatal Fő tér 5. szám alatti, a Járási Hivatal Kormányablakát is magába foglaló épülethelyén eredetileg két ház állt.

A Templom utca felé eső résznek Ainfalt-ház volt a hagyományos neve, ennek társtulajdonosai között 1769-ig az Ostffy-család neve szerepelt. 1769-től Széchenyi Ferenc neve tűnik fel, aki 1793-ban eladta Sopron vármegyének. A másik ház tulajdonosa az első telekkönyv szerint 1734-ben az Österreicher-család. Végül ez az épület is a vármegyéhez került 1821-ben, mikor is Wohlmut Magdolna azt eladta 10.000 Ft-ért. A két épületet végül lebontották és 1828-ban megkezdték a jelenlegi épület emelését. Számos tervet készített hozzá Hild Vencel, aki az építés közben meghalt.

A Kormányablakban vezetéssel egybe kötött túrák indulnak a hétvége mindkét napján 14:00 és 15:00 órakor.

A Mosonmagyaróvár, Fő tér 11. szám alatti épületnek több mint száz éve meghatározó szerepe van a város életében. Jelenleg az épületben található a Polgármesteri Hivatal és a Mosonmagyaróvári Járási Hivatal Kormányablaka is. A telket 1790-ben vásárolta meg a vármegye 3150 Ft-ért. A jelenleg műemléki védelem alatt álló, barokk belváros hangulatát idéző épület kivitelezése – ami eredetileg vármegyeháza volt-1892. november 30-án fejeződött be Kiss István munkája alapján.

A Kormányablak-vezetéssel egybekötött túrák során megcsodálható, melyek 19-én 14:00 órakor, míg 20-án 16:00 órakor kezdődnek.

Az Európai Tanács kezdeményezésre 30 éve indult Európai Örökség Napok (European Heritage Days) keretében rendezett rendezvénysorozat mára több, mint50 országában nyújt ingyenes programokat, bemutatva a helyi kulturális, régészeti és természeti értékeket.

Az európai, a nemzeti és a helyi kulturális identitást egyaránt erősítő esemény részeként a helyi közösségek a saját múltjukból merített történetek alapján hívják fela figyelmet a tárgyi és szellemi kulturális örökség megőrzésének fontosságára.

A programokról további információ: ITT.

A Kulturális Örökség Napjai keretében meghirdetett összes beltéri programon a szájat és orrot eltakaró maszk használata kötelező! Kérjük, hogy tartsák be a legalább 1,5 méteres távolságot! Kérjük a helyszínek látogatóit, hogy tájékozódjanak a szervezők által előírt helyi járványügyi előírásokról, és tartsák be azokat! Amennyiben bármilyen COVID-19 fertőzésre jellemző tünete van, igazoltan pozitív, vagy kontakt személynek minősül,semmiképp se vegyen részt a programokon!A helyi programok szervezői a szükséges óvintézkedésekről, fertőtlenítésről gondoskodnak.

Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal

Kapcsolódó témák: #Győr-Moson-Sopron | #Magyarország |
likeold
a fb oldalunkat