Híradó

Közösségi kemencét avattak Pannonhalmán

Fotó: O. Jakócs Péter
Pulai Sarolta/HAK
2020.08.24. 21:03

Alsószeli és Pannonhalma az elmúlt években meggyőződtek arról, hogy a kemencék a 21. században is nagy vonzerőt jelentenek a helyiek és a településekre látogatók számára.

Ezért közösen nyújtottak be az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programra pályázatot, amin sikerült támogatást nyerniük közösségi kemenceépítésre és egy-egy fesztivál szervezésére. A közösségi kemencét múlt szerdán adták át Pannonhalmán.

A kemence avatáson Pannonhalma polgármestere Vas Gábor ünnepi köszöntőjében elmondta, a testvér-településsel régóta szoros barátságot ápolnak, amelyet egyre több minden összeköt.

Kara Ákos, Lőrinc atya, Vas Gábor és Kovács Lajos

„A gasztronómia kiváló lehetőség arra, hogy összehozza az embereket. A közös étkezések a családok, a baráti társaságok, az üzleti partnerek, de más egyéb közösségek életében is fontos.” – majd azzal is kiegészítette, hogy örömteli volt az alsószelii kemenceavató is, amikor majd 50 pannonhalmi lakos kerekedett fel, hogy együtt ünnepeljen a testvér-településsel.

Hasonló szellemiségről szól Alsószeli polgármestere, Kovács Lajos is:Az évente ismétlődő alkalmak jelentik azokat a látatlan gyökereket, melyek a pannonhalmi és az alsószeli földbe jól beágyazódva nem engedik elszáradni ezt az együttműködést. Sok év telt már, mialatt a két település lakosai nagyon sok élménnyel gazdagodtak, szép és szoros kapcsolatok szövődtek. Külön öröm, hogy a felavatott kemencék, s fesztivál még tovább erősíti ezt az együttműködést.

Kara Ákos a térség országgyűlési képviselő azt emelte ki köszöntőjében, hogy öröm minden olyan programon részt venni, amely a Duna két partján lévő településeket köti össze. Reményét fejezte ki, hogy egyre több településen lesz ez jellemző, s egyre inkább gyümölcsöző együttműködések alakulhatnak ki.

Az új kemencét Lőrinc atya áldotta meg, majd a program lepénysütő és réteshúzó tanfolyammal folytatódott mindenki nagy örömére. Hiszen olyan praktikákat és fortélyokat tanulhattak meg, amelyek nem csak a hagyományápolásban fontosak, hanem a mindennapi gasztronómiában is hasznosak lehetnek.

Augusztus 20-án a Határtalan Kemencék Fesztiválján folytatódtak a kemencéhez kapcsolódó tanfolyamok, amelyre ismét sok érdeklődő érkezett, s mindenki érdeklődve figyelte és kóstolta a finomabbnál-finomabb, kemencében készült finomságokat. A program persze más elemekkel is kiegészült, így aki kedvet érzett hozzá, kézműves foglalkozáson és kézműves vásáron is részt vehetett.

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #turizmus |