Hirdetés
Koronavírus

Kitiltják az oltatlanokat a közösségi élet több területéről Szászországban

Fotó: Pixabay
mti
2021.11.05. 19:21

A koronavírus-járvány negyedik hullámának erősödése miatt kitiltják az oltatlanokat a közösségi élet több területéről Szászországban - jelentették be pénteken Drezdában.

Hirdetés

A németországi tartomány kormányának egészségügyi minisztere, Petra Köpping a hétfőn életbe lépő rendeletet ismertetve elmondta, hogy csak az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen teljes oltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényeken (2G-szabály), a többiek pedig még negatív teszteredménnyel sem.

Az egyelőre november 25-ig érvényes előírások szerint az oltatlanok nem léphetnek be a szabadidő eltöltésére szolgáló intézmények és a kulturális intézmények zárt részeire, így például nem mehetnek vendéglőbe, moziba, szórakozóhelyre, vagy könyvtárba, múzeumba.

Hirdetés

Bevezetnek egy sor további szabályt is. Így például a nagyobb szabású, ezernél több ember részvételével tartott rendezvényekre az oltatlanok akkor sem léphetnek be, ha a helyszín nem fedett, az idősotthonokban és a bentlakásos ápolási otthonokban pedig minden dolgozót naponta tesztelni kell, függetlenül attól, hogy beadatták-e már az oltást.

A szigorítás célja, hogy sikerüljön a társadalmi és gazdasági életet megbénító újabb általános lezárás nélkül átvészelni a járvány negyedik hullámát – emelte ki a miniszter. Mint mondta, a járványhelyzet “drámai”, a kórházak terheltsége aggasztó, és a szakértők azt tanácsolják a kormánynak, hogy lépjen.

Németországban a járványügyi védekezés alapja az úgynevezett 3G-szabály. Ez a szabály – amelynek elnevezését a “beoltott, gyógyult vagy tesztelt személyek” (geimpfte, genesene oder getestete Personen) kifejezésből képezték – előírja, hogy a védőoltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek korlátozás nélkül tartózkodhatnak zárt közösségi térben, az oltatlanok pedig friss negatív vírusteszt lelet birtokában.

Szászországban a 3G-t felváltja a 2G-szabály. A vendéglők, mozik, és a zárt térben működő összes többi szabadidős és kulturális intézmény eddig is alkalmazhatta a szigorúbb szabályt, de önkéntes alapon. Hétfőtől kötelező a szigorítás.
Szászország az első német tartomány, ahol kötelezővé teszik a 2G-szabályt. A negyedik hullám erősödése miatt erre készül több más tartomány is, például Bajorország.

Kapcsolódó témák: #Járványhelyzet | #koronavírus | #Németország |
likeold
a fb oldalunkat