Pfalz tartomány

Kettős rendőrgyilkosság Németországban

Illusztráció: Pixabay
MTI
2022.01.31. 17:25

Lelőttek két rendőrt közúti ellenőrzés közben Németországban hétfőre virradóra. Az eset háttere ismeretlen, az elkövetőt vagy elkövetőket keresik.

Hirdetés

Frissítés: 19.23. MTI:

Elfogtak két gyanúsítottat a Németországban hétfő hajnalban történt kettős rendőrgyilkosság ügyében.

A nyilvános körözéssel keresett Andreas Johannes Schmittet a bűncselekmény helyszínétől nagyjából 35 kilométerre fekvő Sulzbachban találták meg késő délután. Elfogása fegyverhasználat nélkül sikerült – jelentette a Südwestrundfunk regionális közszolgálati médiatársaság. A 38 éves férfire kora délután adtak ki körözést, nevét és fényképét is nyilvánosságra hozták, kézre kerítéséhez a lakosság segítségét kérték. Elfogása után őrizetbe vettek egy másik férfit is, ugyancsak Sulzbachban – jelentette a Bild című lap.

A két sikeres művelet után nem állítják le a rendőrségi helikopterekkel, kutyákkal és különleges egységek bevetésével folytatott hajtóvadászatot, mert mert nem zárható ki, hogy vannak még bűntársaik. A Bild szerint azért terelődött Andreas Johannes Schmittre a gyanú, mert a nevére kiállított iratokat találtak a rendőrgyilkosság helyszínén. Schmitt vadhúskereskedést és pékséget üzemeltet a helyszíntől mintegy 50 kilométerre fekvő Neunkirchenben. A másik gyanúsítottról csak annyit tudni, hogy 32 éves.

Korábban írtuk:

A kettős rendőrgyilkosság az ország nyugati részén fekvő Rajna-vidék-Pfalz tartományban történt a Kaiserslautern melletti Kusel járásban. A helyi – nyugat-pfalzi – rendőrkapitányság közleménye szerint hajnali 4 óra 20 perc körül forgalomellenőrzés közben halálos lövést kapott két rendőr, akik rutin járőrszolgálatot teljesítettek. A 24 éves rendőrnő és 29 éves kollégája a helyszínen életét vesztette, de még tudták jelenteni rádión, hogy lövöldözés történt. A környéket – Mayweilerhof és Ulmet település térségét – lezárták, és intenzív keresést indítottak.

“Az elkövetők vagy a szökéshez használt jármű leírása nem áll rendelkezésre, a menekülés iránya szintén ismeretlen” – áll a rendőrség közleményében, amelyben arra kérték a környéken autózókat, hogy ne vegyenek fel stoppost. Figyelmeztettek: legalább egy feltételezett elkövetőnél fegyver van.

A Südwestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati médiatársaság rendőrségi információkra épülő beszámolója szerint az áldozatok civil autóval járőröztek, de egyenruhát viseltek. A 22-es számú járási úton megállítottak egy gyanús járművet. Első rádióüzenetükben bejelentették, hogy egy vad tetemére bukkantak a csomagtartóban, ezért alaposabb ellenőrzést kezdenek. A második – és utolsó – rádióüzenet egy segélykiáltás volt. “Lőnek ránk!” – mondta az egyik rendőr, mielőtt megszakadt a rádiókapcsolat. A helyszínre erősítést küldtek, de a bajba jutott kollégákon már nem lehetett segíteni.

A Bild című lap információi szerint a 24 éves áldozat – aki még a gyakornoki idejét töltötte – már halott volt, amikor az erősítés megérkezett, 29 éves társa röviddel később halt meg. A nőnek nem volt esélye védekezni, ezt jelzi, hogy a fegyvere még a tokjában volt, amikor megtalálták. Fejlövéssel végeztek vele. Idősebb kollégájának még sikerült előhúznia szolgálati fegyverét. Kiürítette a teljes tárat, de végül őt is fejbe is lőtték.

Az eset országszerte megdöbbenést váltott ki. “Az indítéktól függetlenül ez a cselekmény kivégzésre emlékeztet, és azt mutatja, hogy a rendőrök minden nap az életüket kockáztatják a biztonságunkért” – írta a Twitteren Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter, hozzátéve, hogy mindent megtesznek az elkövetők elfogásáért. Kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak mások mellett Malu Dreyer tartományi kormányfő, aki elrendelte, hogy a gyász jeleként eresszék félárbocra a zászlót valamennyi közintézménynél, és tűzzenek ki gyászszalagot minden rendőrautóra.

Kapcsolódó témák: #gyilkosság | #Németország | #rendőrség |
likeold
a fb oldalunkat