Hirdetés

Az első magyar vércukorszintjelző kutya

Fotó: medicalonline.hu
Győr+
2020.01.09. 18:39

Magyarországon mintegy 3500 gyermeket diagnosztizáltak 1-es típusú cukorbetegséggel, közéjük tartozik az a hatéves Hanga is, akinek társai közül elsőként lehet egy diplomás négylábú a segítőtársa.

Hirdetés

Keksz, a törpeuszkár hatalmas ajándék a család számára, hiszen képes előre jelezni az alacsony vércukorszint közeledtét. Hanga szőrmók védelmezője segít megelőzni a vércukorszinteséssel járó rosszulléteket, elkerülni az életveszélyes helyzeteket.

A kutyust jellemvonásai alapján választották ki, hogy alkalmas legyen a nagy feladatra. Figyelembe kellett venni azt is, hogy az állatot Hangán kívül más nem simogathatja. A trenírozása két évig tartott, s közel 1,6 millió forintba került, a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület képezte ki a kislány nyálmintáit segítségül hívva. Keksz feladata az volt, hogy felismerje a Hangához tartozó nyálmintát, és jelezze, ha az alacsony vércukorszintet jelző szagot érzi. A tanulási folyamat nem volt egyszerű, de a törpeuszkár végül lenyűgözte vizsgáztatóit, és diplomás vércukorszintjelző kutya lett, az országban elsőként. Bizonyítványa lehetővé teszi, hogy a vakvezető és a mozgássérülteket segítő társaihoz hasonlóan ő is mindenhová elkísérhesse gazdiját, s vigyázhasson rá.

Hirdetés

Kekszet a rohamjelző segítőkutya kategóriában vizsgáztatták le, Magyarországon a két epilepszia-rohamjelző kutya mellett jelenleg az egyedüli, aki cukorszintjelző kutyaként praktizál.

Forrás: növekedés.hu

Kapcsolódó témák: #állatok | #egészségügy |
likeold
a fb oldalunkat