Hirdetés

Kedvező járványügyi adatok, újabb intézkedések

Illusztráció: Marcali Gábor
Győr+
2020.05.22. 11:53

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján kedvezőnek nevezték Magyarország járványügyi adatait, de szó esett a vállalkozók védelméről, és az osztrák-magyar határátlépést érintő új intézkedésekről is beszámoltak.

Hirdetés

Izer Norber adóügyekért felelős államtitkár összefoglalta a kormány munkahelyvédelmi intézkedéseit. A rövid lejáratú vállalkozási hiteleket július 30-ig meghosszabbították. Már 151 ezer katás vállalkozó kapott adókedvezményt, ez mintegy 26 szakmát fed le. A visszaélések elkerülése érdekében csak azok az katás vállalkozók vehetik igénybe a kedvezményt, akik február 1-jén is ilyen formában adóztak. Hozzátette, 74 ezer adózó kap automatikusan részletfizetési lehetőséget.

Az intézkedések második csoportjának célja a munkahelyek megőrzése és megtartása volt azokban a szektorokban, amelyeket a járvány leginkább veszélyeztet. Ezekben a szektorokban a munkáltatók járulékfizetés kötelezettségét teljes egészében elengedik. Áprilisban és májusban is megtörtént az adókedvezmények bővítése. Közel 100 millió forintos adókedvezményt kaptak a vállalkozók ezekkel az engedményekkel. A NAV legfrissebb adatai szerint több mint 360 ezer vállalkozónak segítettek megtartani a vállalkozását, munkahelyét.

Hirdetés

Dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos elmondta, hazánkban jelenleg 3678 igazolt fertőzött van. Az aktív fertőzöttek száma 1615 fő. Az elhunytak száma péntekre 3-mal, 476-ra növekedett. 1587 fő gyógyult meg a betegségből. Jó hír, hogy 500 fő alá, 483-ra esett a kórházban ápoltak száma. Közülük 23-an vannak lélegeztetőgépen. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, Európát tekintve a járványügyi adataink kedvezőnek mondhatók.

Úgy fogalmazott, csökken az új igazolt fertőzöttek és az elhunytak száma, a járványgörbe továbbra is lefelé mutat, így bizakodhatunk, hogy az első hullám vége felé tartunk.

Dr. Müller Cecília arról is beszámolt, megállapodás jött létre a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ között a nemzeti oltóanyaggyártást illetően. A tisztifőorvos bejelentette, a virológusok már elkezdték a munkát, a kutatók tesztelik a sejtkultúrákat. Elmondta, ez a próbálkozás rendkívül ígéretesnek bizonyul, saját kutatási tervvel rendelkeznek, s a sikerben reménykednek, hiszen az oltóanyagra vár az egész világ.

Kiss Róbert rendőr alezredes bejelentette, folyamatosan egyeztetnek a szomszédos országokkal. Ennek egyik eredményeként pénteken a Magyar Közlönyben rendeletek jelentek meg az osztrák-magyar határátkeléssel kapcsolatban.

Péntektől beléphetnek az Osztrák Köztársaság területéről Magyarországra azok az osztrák állampolgárok, akik négy napnál nem régebbi okirattal igazolni tudják, hogy szervezetükben aktuálisan nincs jelen a koronavírus-fertőzés, ebben az esetben nem kell házi karanténba vonulniuk.

A kormányhatározat azonban azt is kimondja: ha az Ausztria felől Magyarország területére belépett osztrák, illetve magyar állampolgár a belépést követő 14 napon belül a fertőzés tünetét észleli, akkor lakóhelyét, tartózkodási helyét vagy szálláshelyét nem hagyhatja el és haladéktalanul értesítenie kell telefonon a járványügyi hatóságot. Ugyanez vonatkozik arra is, aki az Európai Gazdasági Térséghez tartozó állam polgáraként Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult és ezt tartózkodási kártyával igazolja.

Kiss Róbert hozzátette, változtak a szabályok a magyar-szlovák határon is, beléphetnek Magyarországra a szlovák állampolgárok is, ha nem tartózkodnak Magyarországon 24 óránál többet.

Emlékeztetett rá: román-magyar viszonylatban továbbra is biztosított a tranzitforgalom Nyugat-Európából és Nyugat-Európába. A tranzitlehetőségek bővültek azokkal a személyautókkal, autóbuszokkal és kisbuszokkal szállított román állampolgárokkal, akik a Liszt Ferenc repülőtérről utaznak tovább, vagy gépük Magyarországra érkezik és innen indulnak haza. Az e célból érkező gépkocsivezetők és utasaik a beutazáskor szintén mentesülnek a hatósági házi karantén alól – tette hozzá.

A rendőr alezredes újabb védőszállítmányok kiszállításáról is beszámolt, amelyek az Országos Mentőszolgálathoz és a Magyar Rendőrséghez érkeznek.

Ismertette, a karantént ellenőrző alkalmazásra regisztrálók száma 1230, 146 esetben rendeltek el házi karantént, pénteken összesen 11678 fő van hatósági házi karanténban.

330-ra emelkedett a járvánnyal kapcsolatos büntetőeljárások száma.

Forrás: MTI

Kapcsolódó témák: #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat