Hirdetés
Klíma betegség

Karbantartás hiányában súlyos betegségeket okozhat a klíma

Fotó: Freepik
Tóth Vivien
2021.07.20. 11:22

Az évek során óriási kereslet lett a légkondicionálókra, viszont kevesen tudják a helyes karbantartás szabályait. A klíma időszerű tisztítása nélkül a készülék melegágya a gombáknak és baktériumoknak, amit belélegzünk működése során. A kánikulában a légkondi áldás lehet, azonban ha nem tartunk be néhány szabályt, akár átokká is válhat.

Hirdetés

Ha legalább évente, félévente tisztítva van a klíma, akkor semmilyen betegséget nem fogunk elkapni tőle. Az allergiásoknak is nagyon kedvező berendezés, mivel a belső levegőt keringeti, így megszűri a port és a polleneket. Azonban a klímázás mellett sem szabad elhanyagolni a szellőztetést, amit a legjobb az éjszakai, vagy hajnali órákban megejteni.

A klíma működése során páralecsapódás jön létre, ami kedvező táptalaj a gombáknak és a baktériumoknak. A beltéri egység szűrőrendszerében telepednek meg a levegőből kiszűrt káros anyagok, amik asztmát, légiós betegséget, vagy allergiát okozhatnak, ha nincs rendszeresen takarítva a komponens.

Hirdetés

A légkondicionáló által okozott gyakori panaszok közé tartozik a fejfájás, a torokfájás és a szemszárazság, amiért a száraz levegő a felelős. Maximum 5-8 fokkal érdemes hűvösebbre venni a beállítást a kinti hőmérséklethez képest, valamint a párásítás is fontos, hogy enyhítsük ezeket a panaszokat.

Az egészségügyi kockázatok mellett a gép élettartamát is növeli a rendszeres tisztítás. A klíma hőcserélője a berendezés szíve, sűrű lemezekből áll, amiben megállhat a por. Amennyiben nem megfelelő a levegőáramlás, a klíma nem fog megfelelően hűteni-fűteni, és magasabb áram számlával is számolni kell.

A kültéri egység egész évben ki van téve az időjárás viszontagságainak, így sokkal hamarabb koszolódik, mint a beltéri egység. Eltömődés esetén nem csak a teljesítménye csökken, de teljesen el is romolhat tőle a klímánk.

Számos kis-és nagykeresdésben árulnak klímatisztító termékeket, azonban ajánlatos szakemberrel karbantartatni a készüléket. Legjobb, ha alapból olyan terméket vásárolunk, ami biztosítja a szervízhátteret is. A szakemberek speciális szerszámokkal dolgoznak, és pontosan tudják hova szabad nyúlni, hogy a gépet ne károsítsa. A klímaszerelők nem csak a karbantartást végzik el, hanem ellenőrzik a termék működését is. Egy rendszeresen karbantartott klíma élettartama sokkal hosszabb és biztonságosabb is.

Kapcsolódó témák: #allergia | #egészség | #megelőzés |
likeold
a fb oldalunkat