Hirdetés
Operatív Törzs

Ismét fegyelemre intették a budapestieket

Fotó: MTI/Varga György
Győr+
2020.04.06. 11:30

Az operatív törzs hétfő délelőtti online sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a kellemes tavaszias idő főként Budapesten adott okot a rendőri intézkedésekre, hiszen leginkább itt szegték meg az emberek a kijárási korlátozásra vonatkozó szabályokat. Müller Cecília megerősítette: semmilyen szabályon nem lazítottak!

Hirdetés

Kiss Róbert ezredes kezdte a hét első sajtótájékoztatóját, s kiemelte, hogy a rendőrök folyamatosan ellenőrzik a kijárási korlátozást, és azt tapasztalják, hogy a jó időben egyre többen vannak a szabadban.

Összesen 4292 rendőri intézkedés történt ezzel kapcsolatosan, 3102 figyelmeztetést, 532 helyszíni bírságot és 648 feljelentést kellett megtenni az egyenruhásoknak.

Hirdetés

Sajnos szombatról vasárnapra ez a szám Budapesten jelentősen megnövekedett, a rendőröknek éppen az előző napihoz képest dupla annyiszor kellett intézkedniük. Az ezredes nyomatékosan kérte a budapesti lakosságot, hogy szigorúan tartsák be a szabályokat.

Kitért az új kormányrendeletre is, amely többek között azt tartalmazza, hogy megemelték a rendvédelmi feladatokat ellátó szerveknél a túlórák számát, amelynek értelmében a heti szolgálatteljesítési idő és a szolgálati érdekből elrendelhető túlszolgálat együttes időtartama meghaladhatja a negyvennyolc órás heti időtartamot, illetve a napi szolgálatteljesítési idő tizenkét óránál hosszabb is lehet, azonban a huszonnégy órát nem haladhatja meg.

Illetve ismertette, hogy hétfőtől ingyenessé vált a parkolás, amelyet azért vezettek be, hogy az emberek a lehetőségekhez mérten minél kevesebbszer használják a tömegközlekedéseket, s így is egyre kevesebb legyen a közösségi érintkezés.

Müller Cecília országos tisztifőorvos is megerősítette, hogy ez azonban nem azt jelenti, hogy az eddigi szabályozáson könnyítést vezettek volna be, csupán még egy olyan intézkedést vezettek be, amely a lakosság érdekeit szolgálja.

Kérik tehát, hogy az ingyenes parkolás mellett is szigorúan tartsák be a kijárási korlátozással és a járványügyi védekezéssel kapcsolatban meghozott előírásokat.

Az országos tisztifőorvos a hétfői aktuális számokról is beszélt, majd örömmel jelentette be, hogy két beteget levettek a lélegeztetőgépről a Szent László Kórházban. Ez még nem jelenti azt, hogy felgyógyultak volna a koronavírusból, de javult az állapotuk, s nincs szükségük gépi lélegeztetésre. A szakember szerint ez mindenképpen nagy eredmény, hiszen ez ritkán fordul elő azoknál, akik koronavírussal fertőződtek és gépekre kerültek.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy bármely hírek is szólnak arról, hogy Magyarország elérte a tömeges megbetegedések szakaszát, ez nem igaz, s hangsúlyozza, hogy hazánk még nem érkezett el a járvány azon szakaszához.

Újságírói kérdés a dohányzással kapcsolatban is elhangzott, amelyről elmondta, soha senkinek nem tudják javasolni, de ha valaki mindenképpen úgy dönt, hogy rágyújt – akár házi karantén esetén is – tegye ezt úgy, hogy a szomszédaira és a családtagjaira ne szálljon a füst, hiszen a passzív dohányzás is roppant káros.

Kiss Róbert válaszolt arra a kérdésre, hogy lehet-e arra számítani, hogy a budapesti kedvezőtlen adatok miatt szigorítják a kijárási korlátozást? Az ezredes elmondta, hogy ezekről a kérdésekről szerdán dönt a kormány, és előfordulhat az is, hogy az Operatív Törzs olyan javaslatot tesz a kormánynak, hogy eltérő intézkedéseket hozzanak a fővárosban.

Az a kérdés is elhangzott, hogy már csak a legsúlyosabb betegeket ellenőrzik, tesztelik? Erre Müller Cecília azt válaszolta, hogy nem, de ott kötelező a tesztelés. Továbbra is a hivatalos eljárás, hogy a gyanús esethez a háziorvos riaszt segítséget.

Fontos, munkavállalással kapcsolatos kérdést is feltettetek a törzs megjelent tagjainak, mégpedig: Mennyi idő után kapnak egészségügyi kiskönyvet a fertőzött vendéglátósok? A válaszban elhangzott: erről az orvos dönt. Aki kigyógyult és két hétig karanténban volt, az kaphat. Ám erről egyénileg, egy komplex vizsgálat után dönt egy orvos.

Kapcsolódó témák: #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat